Западните Балкани ще бъдат сред приоритетите на австрийското европредседателство, заяви канцлерът Себастиан Курц при представянето на приоритетите на пленарно заседание на Европейския парламент.

Канцлерът обяви още, че австрийското председателство ще обърне внимание на взаимоотношенията със съседите на ЕС. Той подчерта, че страните от Западните Балкани са си спечелили правото да се присъединят към блока и призова за повече диалог с Русия.

"Мирът на нашия континент ще бъде единствено възможен в дългосрочен план с, а не срещу Русия, отбеляза Курц.

Председателството на Австрия започна на 1 юли и ще продължи до 31 декември 2018 г. Мотото на австрийското председателство е "Европа, която защитава".

Европейският проект ще бъде цялостен само когато Западните Балкани ще принадлежат на нашата общност от нации, заяви Курц. Той посочи, че страните от Западните Балкани "не само че имат европейска перспектива, която са заслужили, но са заслужили и членство в ЕС и затова поддържаме процеса на присъединяване".

Въодушевен съм, че Албания и Македония сега са в позиция да започнат преговори, макар да желаем по-бърз процес, каза Курц. Той обяви, че е необходим постоянен прогрес на пътя към членство в ЕС и че само така Съюзът ще се противопостави на другите страни, които увеличават своето влияние в региона.

Шестмесечното австрийско председателство на Европейския съюз ще се фокусира и върху трудния миграционен въпрос, а също така и върху икономическата сигурност и по-добрите взаимоотношения със съседите, отбеляза още Себастиан Курц пред евродепутатите.

"По-засилен фокус върху охраната на външните граници е необходим като основа на Европа без вътрешни граници", каза Курц, призовавайки за "промяна в парадигмата" на миграционния дебат.

Пример за това е спорът вътре в Германия, добави Курц. Той говори броени часове, след като германският канцлер Ангела Меркел се справи с бунта в консервативните й редици, давайки съгласието си за депортирането на мигранти от германско-австрийската граница към държавите членки на ЕС, където са били регистрирани.

Себастиан Курц е сред онези лидери на ЕС, които целят да решат миграционните проблеми чрез укрепването на външните граници на блока, твърдейки, че вътрешните спорове относно отговорността за новопристигналите впоследствие ще затихнат, отбелязва ДПА.

Вторият приоритет на Австрия е осигуряването на конкурентоспособността на Европа, заяви Курц, подчертавайки, че икономическото й богатство и начинът й на живот зависят от възможността й да не изостава от други части на света в технологически аспект.