Австрия смята за необходимо разполагането на военнослужещи за охрана на външните граници на ЕС и официално ще внесе съответното предложение по време на председателството си на Съвета на ЕС, което започва на 1 юли.

Това заяви австрийският министър на отбраната Марио Кунасек в интервю за германския в. "Велт ам зонтаг", част от което бяха публикувани днес, предадоха ТАСС и БТА.

"От моя гледна точка, мандатът на европейската гранична служба Фронтекс трябва да се промени така, че в бъдеще да може да се задействат за защита на границите полицаи и военнослужещи. По време на председателството си на Съвета на ЕС Австрия ще настоява за това и ще внесе съответното предложение на срещата на министрите на отбраната, която ще се състои в края на август във Виена", посочва Кунасек.

По думите на австрийския министър армията трябва да оказва съдействие на граничарите в областта на логистиката и разузнаването. Той отбелязва, че на теория подобни действия могат да се извършват и на територията на африкански държави. Целта е "ефективна защита на външните граници на ЕС, борба с нелегалната миграция и с мръсния бизнес на контрабандистите", заявява Кунасек.