Австрийската полиция съобщи днес, че е разкрила онлайн финансова търговска измама, чиито жертви в Европа по първоначална оценка са ощетени с около 100 милиона евро.

Операцията е използвала мошенически платформи в интернет, претендиращи, че търгуват с чуждестранна и криптовалута, както и с високорискови финансови инструменти, известни като бинарни опции.

Смята се, че жертвите са няколко хиляди европейци, уточни австрийската Федерална криминална полиция, цитирана от АФП и БТА.

Схемата е била обект на разследване от средата на 2017 година и се смята, че е използвала имейли, социални медии и дори собствени кол центрове, за да достигне до жертвите си.

Австрийските власти са първите, които разкриват уебсайтовете, а голяма част от инфраструктурата, използвана от мрежата, е в България и в Чехия.

Международен съвместен разследващ екип е координирал разследването с българската и чешката полиция. В края на януари и началото на този месец в България е имало няколко спецакции, в които бе задържан "основен заподозрян" и са конфискувани 6-цифрена сума и няколко терабайта данни.

Засега няма повече подробности за измамната схема, нито за българската следа.