Австрия се намира пред трети локдаун, съобщават австрийски електронни медии. Причината е увеличеният брой пациенти в болниците и надигащата се вълна на инфекцията в Европа.

Наблюдатели предполагат, че ще бъде обявен нов локдаун, тъй като се увеличава броят на постъпилите в болница, на болните в интензивните отделения и на починалите от коронавирус. Вероятно новата мярка ще влезе в сила от 26 декември и ще включва отново затваряне на търговската мрежа.

Днес след обяд правителството ще се срещне с ръководителите на провинциите и с експерти, а след това е предвидено изявление за пресата.

Канцлер Себастиан Курц съобщи в Туитър, че ваксинирането на населението ще започне още на 27 декември. Дата е сред най-ранните в страните от ЕС.

"Колкото по-скоро започнем да ваксинираме в ЕС, толкова по-добре. Защото всеки ден борба срещу пандемията означава в Европа хиляди мъртви и безброй хора, които се страхуват за работните си места", написа Курц.

След получаване на първите ваксини на Пфайзър/Бионтех в края на декември - по 10 000 във всяка държава от ЕС - ще последват 900 000 в първото тримесечие на 2021 година. След това ще бъдат доставени ваксини и от други производители.

Въпреки обявения старт на 27 декември по-голямата част от провинциите очакват началото на ваксинацията в средата на януари. Вероятно първите 10 000 дози ваксина ще бъдат доставени във Виена и Долна Австрия, след което по определена схема доставките ще бъдат разпределени и в останалите провинции.

Междувременно Северна Ирландия въвежда от 26 декември шестседмичен локдаун, съобщи вчера първият министър Мишел О'Нийл след рязко увеличаване на броя на заразените с коронавирус в британския район, предаде Ройтерс.

Ограничителните мерки включват затваряне на всички магазини, които не са за стоки от първа необходимост, а също на пъбове, барове и ресторанти. Изключение ще се прави само за доставките на храна от заведенията, обясни пред журналисти първата министърка.

"За някои ще е разочароващо, но мисля, че много хора очакваха това. Съвсем ясно е, че е нужна бърза намеса. Смятам, че това е правилно решение от страна на властите", добави тя.

В същото време в Германия, където Ангела Меркел наложи тежък локдаун от 16 декември заради увеличаващите се жертви, регистрира за пръв път от началото на пандемията повече от 30 000 заразени с коронавирус за денонощие, съобщи институтът "Роберт Кох", цитиран от ДПА.

За изминалите 24 часа са установени 33 777 нови случая. В тях има 3500 случая от югозападната провинция Баден-Вюртемберг, които не са били включени във вчерашната статистика по технически причини.

Броят на смъртните случаи е 813. От началото на пандемията само веднъж са били регистрирани повече смъртни случаи за един ден в страната. Общият брой на починалите е вече близо 25 000 от над 1,4 милиона заразени.

В Португалия пък въвеждат вечерен час за новогодишната нощ, а в Чехия баровете затварят за пореден път.