По данни на Агенцията по здравеопазване и сигурност на прехраната (АЗСП) през последната седмица новозаразените са 554 на 100 000 души. Особено високи са показателите в провинциите Форарлберг (850 на 100 хиляди) и Горна Австрия (810). Значително покачване на числата е отбелязано и във Виена и Каринтия.

Според АЗСП коронавирусът е взел 1574 жертви в Австрия. В момента на болнично лечение са 3800 души, 546 от тях са на интензивна терапия.

Всички болници в Тирол отлагат плановите операции. Няма общи данни какъв е броят на отложените операции, тъй като всяка болница преценява какви са възможностите й и колко легла да запази за увеличаващите се все повече случаи на пациенти с коронавирус. Спешните операции се извършват във всички болнични заведения. Особена грижа на правителството е опасността от достигане до предела на възможностите на медицинския персонал.

През октомври Австрийската статистическа служба е отчела нарастване броя на смъртните случаи. От началото на коронакризата седмично се съобщава броят на починалите. През седмицата от 17 октомври починалите са 1762, през следващата седмица броят им се е увеличил до 1872 - с 25 процента над средното равнище през последните пет години. Все още няма данни за причината за смъртта, но е известно, че от средата на октомври рязко се е увеличил броят на починалите, заразени с коронавирус.

Тези тревожни тенденции са в основата на решението на австрийското правителство да наложи по-строги мерки за борба с епидемията. Те ще бъдат съобщени на пресконференция утре следобед, но електронните издания на ежедневниците, радиото и телевизията съобщават още сега, че ще бъде наложена 24-часова забрана за напускане на дома.

Новият, по-строг локдаун до голяма степен ще прилича на този през март (вторият локдаун бе обявен на 31 октомври - б.р.). Хората ще имат право да излизат от вкъщи само за да отиват на работа, кратка разходка или купуване на стоки от първа необходимост.

Медии съобщават, че ще бъдат затворени търговските обекти. Изключение ще бъде направено за аптеките, хранителните магазини, дрогериите и банките.

Все още се водят дискусии по въпроса дали да бъдат затворени училищата за деца до 14-годишна възраст. Гимназистите и студентите вече са на онлайн обучение.

Предварителните данни са, че локдаунът ще продължи до 8 декември. Дали тези мерки ще влязат в сила от вторник, както се предполага, ще стане ясно утре следобед, когато федералният канцлер Себастиан Куц ще обяви официално правителствените мерки с цел овладяване на епидемията.