Предвид експлодиращия брой на новозаразените, австрийското правителство налага нови драстични мерки за ограничаване на пандемията. В полунощ на понеделник срещу вторник влиза в сила ново затваряне, съобщи федералният канцлер Себастиан Курц на пресконференция, предавана директно по телевизията. 

Досега в Австрия имаше полицейски час от 20 ч. до 6 ч.

Новото е, че се забранява напускането на домовете и през деня. Изключение се прави за покупки от първа необходимост, включително на лекарства, за кратки разходки или практикуване на индивидуален спорт.

Търговската мрежа ще бъде затворена с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките, дрогериите, банките и пощите. Училищата и детските градини също затварят до 6 декември. Учениците ще преминат на онлайн обучение. За всички семейства, където е невъзможно родителите да работят вкъщи, ще бъде осигурена грижа за децата в училищата и в детските градини, без това да включва учебни занимания.

Австрийският канцлер Себастиан Курц

Снимка: AP/БТА

Пандемията вече се разпространява дифузно, заяви канцлерът, при 77 процента от новозаразените не може да се проследи пътят на заразата. В някои от австрийските провинции броят на новозаразените нараства експлозивно, въпреки наложеното на 3 ноември частично затваряне.

Новата фаза регламентира ясно социалните контакти. Освен живеещите в едно домакинство, е допустим контакт с най-близките, например с един член на фамилията. Курц апелира за спазване на разпоредбите - "всеки социален контакт е в повече", каза той.

Правителството осигурява компенсационни помощи за всички фирми, които принудително затварят врати с цел ограничаване на пандемията.

Редица европейски страни въвеждат нови ограничения заради заразата

1 303 783 души са починали в света в резултат на усложнения от зараза с коронавируса, според преброяване на агенция Франс прес въз основа на данни на националните власти. В света са регистрирани 53 380 442 случая на новия коронавирус от началото на пандемията.

С 284 000 нови случая на ден, Европа е все още регионът с най-силен напредък на заразата, въпреки че има стабилизиране на новите заразявания.

Заради напредването на епидемията редица европейски страни въвеждат нови ограничения. Украйна затваря за три уикенда магазините за стоки от несъществено значение, Гърция затваря началните училища и детските градини до края на месеца, Португалия въвежда от днес полицейски час през уикендите.

Ще трябва да живеем с вируса дълго време, това предупреди днес премиерът на Франция Жан Кастекс и каза, че подготвя правила за страната, докато дойде ваксината срещу Covid-19.

"Едно нещо е сигурно: празничните и семейните събирания в зали за тържества няма да бъдат подновени за дълго време. Също така баровете и ресторантите, които са част от местата на силна зараза, няма да могат да отворят врати от 1 декември, противно на магазините за играчки, например", каза Кастекс пред в. "Монд".

В идните месеци дистанционната работа трябва да продължи въз основа на баланс, който трябва да бъде намерен от компаниите, за да се избегне ситуация, в която ще има всичко или нищо.

Кметът на голямата община на Истанбул Екрем Иммаоглу призова правителството незабавно да наложи карантина поне за две седмици ,за да спре разпространението на коронавируса. Той посочи, че данните от разпространението на коронавируса в мегаполиса са достигнали заплашителни размери и надхвърлят тези отпреди седем месеца. По данни на здравното министерство 50 на сто от случаите с Ковид-19 са регистрирани в Истанбул през последните седмици.

"Фактите показват, че на този етап пандемията в мегаполиса не може да се овладее само с мерки като носене на маски и дистанция. За да спрем разпространението на пандемията и я поставим под контрол е необходимо спешно да наложим карантина в града за най-малко две седмици", каза кметът.

По думите му към момента Турция е в седмия месец от началото на пандемията.

Анкара

Снимка: AP/БТА

"Но този етап е много по-различен от предишните месеци март-април-май. Времето задстудя и се увеличи рискът от простудни заболявания. Виждаме, че всеки ден се увеличава броят на хората с позитивни случаи с Ковид-19. И като е така редица болнични заведения вече са препълнени с пациенти и има сериозни признаци,че системата може да рухне. Налага се колкото може по-скоро да се спре разпространението на заразата, което може да стане само с пълна карантина поне за известно време", каза кметът.

От Одрин пък поискаха затваряне на границата с България, тъй като половината от новите заразени се дължали на идващите българи.

Протестите в Германия срещу ковид ограниченията

Снимка: AP/БТА

Междувременно протестите срещу ограничителните мерки продължават

Множество демонстрации се състояха днес в Германия.

Близо хиляда души протестираха в центъра на Франкфурт, в централната провинция Хесен, по призив на обединението "Свободомислещ" ("Querdenker"), инициатор на множество демонстрации през последните месеци против ограниченията срещу разпространението на Ковид-19. Неколкостотин души участваха в шествието "срещу затварянето", разрешено от властите, но нарушено от около 200 контрадемонстранти от антирасистки движения. Полицията използва водно оръдие, за да разпръсне контрадемонстрацията, която не беше разрешена от властите.

Протестите срещу ограниченията във Франкфурт

Снимка: AP/БТА

Около 700 бяха протестиращите в Регенсбург, в южната провинция Бавария. Акцията им срещу носенето на маски и затварянето на баровете и ресторантите премина без инциденти.

За утре са насрочени протести в различни западногермански градове, сред които Линдау и Ерланген.

Стотици демонстранти се събраха в центъра на Лисабон въпреки влязлата в сила от днес следобед забрана за излизане по улиците през уикендите в най-засегнатите от коронавируса райони на Португалия, предаде Франс прес.

Протестите в Португалия

Снимка: AP/БТА

След въведения от понеделник полицейски час в работните дни между 23.00 и 05.00 часа, от днес следобед влезе в сила и забрана за излизане на обществени места през уикендите от 13.00 до 05.00 часа. Мярката важи за над сто от най-засегнатите от коронавируса райони, където живеят около 70 процента от 10-милионното население на страната.

Протестите в Португалия

Снимка: AP/БТА

Около 500 души протестираха днес по призива на ресторантьорите, един от най-пострадалите от ограничителните мерки сектори, както и по инициатива на гражданско движение, организирало "шествие за свобода". Час по-късно демонстрантите се разотидоха.

"Пандемията е тук и трябва да се защитим, но без да убиваме икономиката", изтъкна 33-годишната Карла Торес, която работи в пиар компания, чиито клиенти са майстори готвачи, ресторанти и хотели. "Клиентите ни вече не могат да ни плащат, а много от тях ще бъдат принудени да съкращават служители още от идния месец", допълни тя.

Снощи в големия северен португалски град Порту се събраха служители от ресторантьорския сектор, при което на моменти възникна напрежение между протестиращите и полицията.

"Този уикенд ще бъде много различно. Ще трябва да си стоим у дома и следобед, и вечерта. Ще бъде много трудно за всички ни", призна премиерът Антониу Коща във видеопослание, разпространено тази сутрин.

За да аргументира допълнителното усилие, което се иска от португалците, той изтъкна, че развитието на ситуацията с коронавируса наистина е много сериозно.

По днешни данни на главната дирекция по здравеопазване новите потвърдени случаи на коронавирус през последните 24 часа са 6600, а общият брой на починалите от Ковид-19 е надхвърлил 3300.

От понеделник, 16 ноември, извънредните мерки и полицейският час през нощта и през уикендите ще бъдат въведени в нови региони и ще засегнат две трети от португалските общини и 80 процента от населението на страната.