Австралийски медици ще започнат тестове с ваксина срещу туберкулоза в опит да се преборят с коронавируса. Те са се присъединили към глобален тест за намиране на нетрадиционно решение, в който участват няколко държави.

Изпитанието на ваксината срещу Bacillus Calmette-Guerin (БЦЖ) ще бъдат включени 4 000 медицински специалисти от различни болници в Австралия, за да се види дали тя може да намали риска от COVID-19, заявиха изследователи от детския изследователски институт "Мърдок" в Мелбърн.

Въпреки че е разработена срещу туберкулоза, БЦЖ засилва имунитета. "Надяваме се да видим намаляване на разпространението и тежестта на симптомите на COVID-19 при здравните работници, ваксинирани с БЦЖ", казва водещият изследовател Найджъл Къртис.

Изследването ще обхване 4 000 човека в рамките на бързо проследим процес, провеждан с одобрението на държавните и федералните здравни власти. Подобни изпитания се провеждат в няколко други страни, включително Холандия, Германия и Великобритания.

Очакванията са, че тестовете ще позволят да се види ефектът от ваксината срещу COVID-19 и да се помогне за запазването живота на медицинските работници, които са на първа линия срещу болестта. Подобряването на вродения имунитет срещу симптомите на коронавирус ще отнеме време, също както и разработването на специфична ваксина.

Johnson & Johnson тества ваксина през септември

От компанията Johnson & Johnson заявиха в понеделник, че очакват до септември да започнат изпитания върху на нейната ваксина за лечение на коронавирус.

Компанията добави, че ако тестовете се окажат успешни, ваксината може да бъде готова за спешно регулаторно одобрение до началото на следващата година. Johnson & Johnson има за цел да осигури глобална доставка на повече от един милиард дози от ваксината.

Работата по ваксината стартира през януари тази година в сътрудничество с Janssen Pharmaceutical Companies и с Биомедицинската организацията за съвременни изследвания и развитие (BARDA).