Лидерите на САЩ, Австралия и Великобритания оповестиха детайли от плана за предоставяне на Канбера на подводници с атомни двигатели, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Американският президент Джо Байдън, австралийският премиер Антъни Албанезе и британският премиер Риши Сунак одобриха плановете за т.нар. проект АУКУС, който беше обявен за първи път през 2021 година. Тристранната среща се състоя в американската военноморска база в Сан Диего, Калифорния, която е основно пристанище на Тихоокеанския флот на САЩ.

Съгласно споразумението САЩ възнамеряват да продадат на Австралия три подводници с ядрено задвижване клас "Вирджиния", построени от "Дженеръл дайнамикс" (General Dynamics), в началото на 2030-те години с възможност за продажбата на още две, ако е нужно.

В изявление на тримата лидери се казва, че проектът ще завърши с производството на нов клас подводници Ес Ес Ен-АУКУС (SSN-AUKUS). Става въпрос за съвременна платформа, която използва най-добрите технологии на САЩ, Великобритания и Австралия. Програмата SSN-AUKUS ще бъде основана на британски проект от ново поколение и подводниците ще се строят в Обединеното кралство и Австралия.

Представител на австралийското министерство на отбраната каза, че проектът ще струва 245 млрд. щатски долара до 2055 година.

Байдън подчерта, че подводниците ще бъдат с ядрено задвижване, но няма да бъдат имат ядрено въоръжение.

Великобритания възнамерява да построи първата подводница SSN AUKUS в края на 2030-те години. Австралия от своя страна планира да построи своята първа подводница от този клас в началото на 2040-те години, се казва в изявление на британското правителство.

Плавателните съдове ще бъдат построени от Би Ей И Системс (BAE Systems) и "Ролс-Ройс" (Rolls-Royce Holdings plc).

Освен това споразумението предвижда в Западна Австралия да бъдат разположени американски и британски подводници, които да помогнат за обучението на австралийски екипажи и "за възпиране", каза високопоставен американски служител.

В съвместното изявление на трите страни се посочва, че въпросните подводници ще бъдат разположени на ротационен принцип, като това ще започне най-рано през 2027 година и постепенно броят им ще бъде увеличен до четири американски и една британска подводница.

Първата фаза от плана вече е в ход и в момента в край бреговете на Пърт е пристигнала подводница с атомно задвижване от клас "Вирджиния", която е въоръжена с крилати ракети.

В съответствие с АУКУС Вашингтон ще сподели технология за ядрено задвижване за първи път от 50-те години на миналия век.

Опасения от Пекин...

Пекин осъди АУКУС като незаконен акт за разпространение на ядрено оръжие. Освен това проектът предизвика силно недоволство у Франция, тъй като Австралия внезапно анулира сделка за закупуването на френски конвенционални подводници.

В петък съветникът в Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан отхвърли опасенията на Китай и заяви, че самият Пекин увеличава военната си мощ, включително и подводниците си с ядрено задвижване. Той допълни, че САЩ, Великобритания и Австралия са коментирали АУКУС с китайските власти и са поискали повече информация относно намеренията на Пекин.

... но одобрение от Токио

Япония подкрепя намерението на Австралия да се сдобие с атомен подводен флот и смята, че инициативата на алианса АУКУС ще съдейства за поддържането на мир и стабилност в Индийско-тихоокеанския регион. Това заяви днес японският премиер Фумио Кишида в разговор по телефона с австралийския си колега Антъни Албанезе, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Кишида "заяви, че начинанията на АУКУС ще съдействат за мир и стабилност в Индийско-тихоокеанския регион на фона на тежката ситуация със сигурността в региона. Премиерът Кишида заяви също, че Япония последователно подкрепя тези начинания", се казва в комюнике на японското външно министерство.

По данни на външното министерство, в разговора Албанезе е информирал японския си колега за плановете на Австралия да купи ядрени подводници. Албанезе "заяви също, че Австралия и занапред решително ще се придържа към своята политика за неразпространение и другите ангажименти, които ѝ налага Договорът за неразпространение на ядрените оръжия", изтъкна японското МВнР.