Британският премиер Борис Джонсън и френският президент Еманюел Макрон се споразумяха в телефонен разговор "да продължат да работят в тясно сътрудничество" въпреки напрежението, предизвикано от дипломатическата криза с подводниците, съобщи канцеларията на премиера, цитирана от Франс прес и БТА.

Двамата отново потвърдиха важността на отношенията между Великобритания и Франция, посочи в комюнике говорител на Джонсън, припомняйки "стратегическото значение на трайното двустранно сътрудничество в Индо-Тихоокенския район и Африка".

Разговорът между Макрон и Джонсън, състоял се по инициатива на Лондон, имаше за цел да намали напрежението между двете страни след обявеното на 15 септември стратегическо партньорство между САЩ, Австралия и Великобритания, довело до анулиране на мащабен договор за доставка на френски подводници на Австралия. В знак на недоволство Париж отмени среща тази седмица на френската министърка на въоръжените сили Флоранс Парли с британския й колега Бен Уолъс.

Джонсън заяви днес, че иска "да възстанови сътрудничеството между Франция и Обединеното кралство в съзвучие с общите ценности и общи интереси като климата, Индо-Тихоокеанския район, борбата с тероризма и т.н.", посочи в комюнике френското президентство.

В разговора си двамата лидери са засегнали също деликатния въпрос за рекордния брой мигранти, прекосяващи незаконно Ламанша.

Според "Даунинг стрийт" Джонсън е потвърдил британската позиция, че трябва да се сложи край на бизнеса с трафика на мигранти, който излага на опасност живота на хора. Според канцеларията на премиера двамата лидери са се договорили за активизиране на сътрудничеството в тази насока.

По данни на британската агенция Прес асошиейшън от началото на годината до южното крайбрежие на Англия през Ламанша са се добрали над 14 000 мигранти - повече, отколкото за цялата предходна година (над 8000).