Австралия добави към засилващия се натиск върху Китай по отношение на справянето с новия коронавирус нови щрихи, поставяйки под въпрос неговата прозрачност и изискваща международно разследване на произхода на вируса и как той е бил разпространен.

Смята се, че коронавирусът се е появил на пазар за продажба на диви животни в централния китайски град Ухан в края на миналата година. Той се разпространи по целия свят, заразявайки около 2,3 милиона души и убивайки близо 160 000.

Министърът на външните работи на Австралия Марис Пейн заяви, че притеснението й относно прозрачността на Китай е достигнало "много висока точка".

"Проблемите около коронавируса са въпроси за независимо разследване и мисля, че е важно да направим това", каза Пейн пред Ей Би Си. "Всъщност Австралия абсолютно ще настоява за това."

Австралия успя да постави епидемията под контрол, преди да натовари системата си за обществено здраве, като отчете 53 нови случая днес. Те доведоха до общ брой заразени 6 586, сочат данните на здравното министерство.

В Австралия са отчетени 71 смъртни случая. Процентът на нарастване на новите случаи е под 1% за седем последователни дни - много по-нисък, отколкото в много други страни.

Призивът на Пейн за разследване на епидемията идва в момент на напрегнати връзки между нейната страна и най-важния й търговски партньор. Взаимоотношенията се влошиха на фона на обвиненията на Австралия за намеса на китайци във вътрешните й работи и загрижеността за това, което Австралия вижда като нарастващо и неоправдано влияние на Китай в Тихоокеанския регион.

"Моето доверие в Китай е подкопано в дългосрочна перспектива", каза Пейн. "Тревогата ми е около прозрачността и осигуряването на възможност да се работи открито."

Призивът на Австралия за разследване идва, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп засили критиките си към Китай. Тръмп и неговите висши помощници обвиниха Китай за липса на прозрачност след избухването на коронавируса. В събота Тръмп заяви, че Китай трябва да бъде изправен пред последствия, ако "съзнателно е отговорен" за пандемията.

Китай отхвърля подобна критика, казвайки, че е бил открит за избухването и е предупредил света за това.

Миналата седмица Тръмп прекрати помощта за Световната здравна организация, обвинявайки я, че е "ориентирана към Китай". Базираната в Женева агенция отхвърли това, но австралийският здравен министър Грег Хънт също я разкритикува, казвайки, че някои от отговорите й на коронавируса не са помогнали.

"Това, което видяхме от някои официални служители в Женева, смятаме, че е отговор, който не помогна на света", каза Хънт на брифинг."Справихме се добре, защото взехме свои собствени решения като страна."

Австралия се противопостави на съветите на СЗО на 1 февруари и забрани пристиганията от Китай. По-късно тя затвори границите си и наложи строги ограничения на общественото движение.

Хънт заяви, че Австралия печели в кампанията си срещу коронавируса, но все още не е я спечелила напълно.