Австралия и Великобритания подписаха ново споразумение за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността, което улеснява съвместната работа на въоръжените им сили, предаде Ройтерс.

Британският външен министър Дейвид Камерън и министърът на отбраната Грант Шапс са на визита в Австралия, като се очаква по време на посещението им да бъде посочена британска компания изпълнител на строителството на ядрена подводница в рамките на договора за стратегическо сътрудничество АУКУС.

Подписаният договор предвижда Великобритания и Австралия да се консултират при непредвидени обстоятелства, които засягат суверенитета и регионалната сигурност на двете страни, предава БТА.

Австралийският министър на отбраната Ричард Марлс заяви, че това добавя ново стратегическо измерение към едно от най-старите партньорства на Австралия, като отбеляза, че отдавна присъствието на Обединеното кралство в Индо-тихоокеанския район не е било толкова силно, колкото е сега.

Марлс допълни, че новият договор ще улесни ротационното разполагане на британски подводници в австралийски териториални води. Освен това в Австралия ще бъде изграден и общ разузнавателен център.