Това са данни при преброени 78 процента от подадените бюлетини, съобщи австралийската телевизия Ей Би Си, цитирана от БТА. Допреди месец допитвания до общественото мнение показваха, че на предсрочните избори Гилърд ще спечели 55 процента от гласовете на избирателите. Тя обаче направи серия от обрати в позициите си и непопулярни изказвания по теми, по които австралийците са чувствителни, като имиграцията, данъка върху въглеродните емисии или данъка върху огромните приходи на минните компании и това отклони част от електората й.

Ако резултатите се запазят такива, това ще е болезнен провал за лейбъристите, след категоричната им победа преди две години на изборите. Тогава те бяха оглавявани от Кевин Ръд, който успя да сложи край на 11-годишното управление на консерваторите. За да има мнозинство в парламента, една партия трябва да получи 76 места. Общо местата са 150.

Премиерът на Австралия Джулия Гилърд заяви, че е започнала да преговаря с независими депутати, за да задържи властта, след като нито една партия не спечели мнозинство. Гилърд заяви, че се надява да получи подкрепа за левоцентристката си Лейбъристка партия и е влязла в предварителни контакти с трима независими депутати в Камарата на представителите, с един независим кандидат, чието място още не е съвсем сигурно, и с депутат от Зелената партия.

Лидерът на австралийската опозиция заяви, че също търси подкрепа от независими депутати за сформиране на правителство. Ясно е, че нито една партия не спечели правото да управлява самостоятелно, каза Гилърд пред репортери. Имам намерение да преговарям сериозно за ефективно споразумение за сформиране на правителство, добави тя. Гилърд ще продължи да управлява като служебен премиер, докато станат известни окончателните резултати.