Стрелецът от коледния базар в Страсбург е бил локализиран, но е открил огън по френски военни. При престрелката мъжът е ранен, съобщи АФП. До момента обаче няма информация той да е задържан.

Мъжът е успял да се укрие в сграда в квартал Нойдорф, която е обкръжена от полиция и военни. Съобщава се за стрелба в района. Френски медии твърдят, че стрелецът се укрива в магазин на улица Епинал.

Министърът на вътрешните работи заяви, че стрелецът е идентифициран и е известен на полицията заради радикализиране и престъпления от общ характер. Според Франс инфо, името на мъжа е фигурирало в списъка на лицата, които са заплаха за френската национална сигурност. В списъка на френските служби за сигурност са включени около 26 000 лица, за които се предполага, че представляват риск за сигурността. Смята се, че около 10 000 от тях са радикализирани.

По неофициална информация терористът е 29-годишен и е роден в Страсбург. Тази сутрин мъжът е бил търсен от полицаи в дома му, но не е бил намерен. Той е трябвало да бъде арестуван за извършено престъпление. По данни на изданието Dernieres nouvelles d'Alsace атентаторът е с инициали Ш.Ш. и през 2011 г. е бил осъден за въоръжено нападение.

Междувременно стана ясно, че жертвите на кървавата атака на коледния базар вече са четири. По-рано официално бе потвърдено за двама загинали и 11 ранени. По думите на очевидци, стрелецът е използвал автоматично оръжие.

Коледният базар обхваща почти целия старинен център на Страсбург. Периметърът, където е базарът, е ограден и през целия ден до около 22 часа влизането на коли е забранено, а хората влизат след претърсване на багажа.

Болниците в Страсбург са приведени в режим на работа при терористична атака. Градът е блокиран от полиция и военни. Сградата на Европейския парламент е затворена. На евродепутатите е препоръчано да останат вътре.

"От всички разговори, които имахме с българите в града, нямаме информация някой от нашите колеги да е пострадал. Единствената информация, която е циркулираше между нас е,че има атентат в центъра на града, че има един загинал. Не знаем нищо повече. Посъветваха ни да останем там, където се намираме", разказа евродепутатът Андрей Новаков.

Антитерористичното звено на парижката прокуратура е започнало разследване на случая.

След оценка на ситуацията, от прокуратурата съобщиха, че е образувано досъдебно производство за "убийства и опити за убийства във връзка с терористична групировка и мрежа за престъпни конспиративни престъпления".

Няма данни за пострадали български граждани, съобщиха от българското МВнР.

"По данни на дежурния дипломат от постоянното представителство на България към Съвета на Европа, което се намира в Страсбург, към момента нямаме данни за пострадали български граждани. Българските дипломати в Страсбург и техните семейство са живи и здрави. Нашият съвет към българите, които се намират в Страсбург, е където и да се намират, да останат на място и да следват нарежданията на властите, каза пред БНР Иван Димов - съветник на външния министър Екатерина Захариева.