Атентаторът от Бостънския маратон, чеченецът Джохар Царнаев, е подал съдебен иск срещу федералното правителство на САЩ за 250 000 долара заради условията в затвора в щата Колорадо, където излежава доживотна присъда, предаде Асошиейтед прес.

В собственоръчно написания иск 26-годишният Царнаев се оплаква, че отношението към него във федералния изправителен комплекс "Флорънс" е "незаконно, неприемливо и дискриминационно" и води до неговата "умствена и физическа деградация".

Според съдията, определен да разглежда иска, той не отговаря на необходимите условия, а освен това не е платена и таксата за подаването му от 402 долара.

Царнаев се оплаква още, че затворническите надзиратели са му конфискували бейзболна шапка и бандаж с аргумента, че като се появява с тях, демонстрирал неуважение към жертвите на атентата, извършен от братята Царнаеви на 15 април 2013 г. в Бостън. Тогава загинаха трима души и над 260 бяха ранени, след като две бомби в тенджери под налягане избухнаха близо до финишната лента на маратона.

По-големият брат на Джохар - Тамерлан Царнаев, бе убит в престрелка с полицията три дни след атентата.

Джохар Царнаев бе осъден на смърт, но смъртната присъда бе заменена миналия юли от федерален апелативен съд, който постанови, че съдията, ръководил процеса, не е извършил надлежна проверка на съдебните заседатели по делото за евентуални пристрастия. Това решение в момента се оспорва пред Върховния съд на САЩ.