Ако бъде признат за виновен, той може да получи смъртна присъда, доживотен затвор или лишаване от свобода за всякакъв срок, съобщи американското
министерство на правосъдието, цитирано от Ройтерс и БТА.

Обвиненията му са били прочетени чрез телеконферентна връзка с окръжния съд на щата Масачузетс в бостънската болница „Бет Израел”, където Царнаев се възстановява от раните си.

Вижте обвиненията

По време на двойната бомбена атака на Бостънския маратон миналата седмица загинаха трима души, а 180 бяха ранени. Братът на Джохар - Тамерлан, сочен за другия атентатор, бе убит при мащабната операция на полицията по залавянето, а 19-годишният Джохар бе тежко ранен.

Според обвинението участието му в терористичното нападение се потвърждава от уликите, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус". При обиска в неговата стая на 21 април е открито голямо количество пиротехника, а също така черното яке и бялата бейзболна шапка, с които той се появи на бостънския маратон в деня на взрива.
Освен това, взривните устройства, открити на мястото на престрелката между братята Царнаеви и полицията, са аналогични на взривените на маратона.

Джохар Царнаев при задържането си е получил огнестрелни рани в главата, гърлото, краката и едната ръка, се съобщава в текста на обвинението.
Полицията отказва да коментира, че той общува с бележки, както стана ясно по-рано.
Заподозреният все пак е успял да каже думата „не”, когато е бил запитан дали може да си позволи адвокат.

Джохар Царнаев ще бъде съден от федерален съд и няма да бъде считан за "вражески боец", съобщи говорителят на Белия дом Джей Карни, след като републиканци призоваха Вашингтон да му предостави статута, с който се ползват задържаните в затвора "Гуантанамо".
"Ще търсим отговорност на този терорист с нашата гражданска правна система, тъй като според законите на САЩ, наши граждани не могат да бъде съдени от военни съдилища", допълни Карни, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.
Царнаев, който е етнически чеченец, е натурализиран американски гражданин.

Ройтерс съобщи, че има свидетел, пред когото един от братята признал за бомбите, предаде БГНЕС.
Двамата откраднаха джип "Мерцедес" на 18 април и собственикът на колата разказал после в полицията, че единият от Царнаеви се похвалил: "Чухте ли за взривовете в Бостън? Аз направих това".

С минута мълчание в памет на жертвите Бостън отбеляза една седмица от атентатите по време на маратона в града, чийто център остава затворен заради разследването.
„Този момент дава на всеки няколко мига да помисли на спокойствие за случилото се през тази седмица и да си спомни за онези, които загубиха живота си или чийто живот се промени завинаги”, посочи в изявление кметът на Бостън Томас Менино.

"Нито Тамерлан Царнаев, нито брат му Джохар са се появявали на територията на Дагестан през последните няколко години", заявиха междувременно от вътрешното министерство на руската кавказка република, цитирано от агенция Интерфакс.
Въпросът дали братята са посещавали Кавказ представлява интерес, защото властите се опитват да си обяснят дали двамата са действали самостоятелно или по някакъв начин са били свързани с по-голямо терористично движение.
Дагестанското МВР отрече пред Интерфакс и каквито и да било връзки на братята с бунтовническия лидер Доку Умаров, лидер на терористичната организация "Кавказки емират".

Според съобщения в американски медии 26-годишният Тамерлан е прекарал първата половина на 2012 г. в Русия. Баща му Анзор, който живее в Дагестан, каза, че Тамерлан е бил с него в Кавказ шест месеца миналата година. "Той посети два пъти Чечения с мен. Ходихме да видим чичовците ми и лелите ми", каза бащата.
Бунтовниците в Северен Кавказ вече отрекоха, че авторите на атентата имат нещо общо с тях.

Кои са двамата братя

Взривовете в Бостън - снимки