Денонощие след погребението на Алексей Навални опашката от хора пред Борисовското гробище в руската столица Москва не изчезва, съобщиха руските медии.

Стотици мълчаливо чакат на студа, за да положат цвете и да почетат паметта на 47-годишния критик на Кремъл, който почина на 16 февруари в наказателната колония ИК-3 "Полярен вълк" в сибирското село Харп.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

Вчера в 13 часа в църквата на иконата на Божията Майка "Утоли моята печал" в квартал Мариино бе опелото на Навални, но то продължи по-малко от 20 минути. В храма тялото на Навални лежеше в отворен ковчег, отрупано с букети цветя. След това ковчегът бе транспортиран до Борисовското гробище, където под звуците на "Моят път" на Франк Синатра Алексей Навални бе положен в последния си земен дом.

В същото време хиляди хора продължаваха да се стичат на Борисовското гробище. Заради километричните опашки гробищният парк не беше затворен в обичайния си час  - 17 часа. Въпреки удълженото време, когато гробищният парк бе затворен, хората започнаха да хвърлят цветят през оградата върху гроба на Навални, който се намира близо до нея. 

Снимка: БТА/АР

"Дойдохме тук, за да почетем паметта на един човек, който не се страхуваше, който не се страхуваше от нищо", каза млада жена, представила се само със собственото си име Камила.

 

Майката и тъщата на опозиционния лидер и днес бяха сред опечалените, които донесоха цветя на гроба му. Около гробищния парк има засилено полицейско присъствие, но няма напрежение. 

Снимка: БТА/АР

"Полицията пропуска желаещите да се сбогуват с политика и не пришпорва никого", пише руският независим телевизионен канал "Дожд" в "Телеграм", като цитира един от своите читатели, който е на място.

"Дожд" съобщи още, че в няколко руски града са унищожени "спонтанно създадени мемориали" на Навални. Цветята от тях бяха премахнати в редица градове, включително Санкт Петербург и Воронеж.

Снимка: БТА/АР

Най-малко 106 души пък са били задържани на събития в Русия в памет на Алексей Навални. Това съобщи OVD-Info - правозащитна група, която следи политически арести, цитирана от БТА. В съобщението се казва, че повечето задържани са били спрени, докато са се опитвали да положат цветя на паметници, посветени на жертвите на съветските репресии.