Украинските десантно-щурмови войски снощи заявиха, че трима военнослужещи, които според украинската прокуратура са били заловени и застреляни от руски военни този месец, са били членове на 82-ра въздушнодесантна бригада, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Русия все още не е коментирала това твърдение, което е второто поред обвинение този месец от страна на украинската прокуратура, че руски военнослужещи са убили военнопленници.

На кадри от предполагаемия случай, споделени в социалните медии, се вижда как трима невъоръжени мъже падат, след като по тях е открит огън. Агенция Ройтерс отбелязва, че не е успяла да потвърди достоверността на видеоклипа от независими източници.

Десантно-щурмовите войски заявиха, че неидентифицирани вражески военни "действайки умишлено, в нарушение на законите и традициите на войната" са убили умишлено тримата мъже, които по думите им са били пленени членове на 82-ра въздушнодесантна бригада.

На 3 декември Украйна обвини Русия в извършването на военно престъпление след като в социалните медии бе споделено друго видео, на кадри от което се вижда как няколко войници застрелват двама предаващи се военнослужещи които излизат от укритието си под дулата на оръжията им, припомня Ройтерс.

Мощни експлозии отекнаха и тази нощ в Одеса, след като градът и областта отново бяха атакувани с дронове. В официалните канали на местните власти в "Телеграм" се съобщава за атака с дронове по море. Отломки от свален дрон са паднали върху многоетажна жилищна сграда в Одеса. Възникнал е пожар. Спасителите го неутрализират, информацията за пострадали все още се уточнява.

Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 000 души според официалното преброяване в Украйна през 2001 година. В град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.

Междувременно президентът Володимир Зеленски снощи заяви, че е обсъдил мирната формула на Украйна в разговор с папа Франциск.

"Обсъдихме съвместната ни работа за въвеждане на мирната формула на Украйна в действие", заяви Зеленски в своя публикация в "Екс" (доскоро "Туитър"). "Над 80 страни вече участват в този процес на ниво техни представители. И ще има още", добави той.

Зеленски заяви, че е благодарил на Франциск за коледните поздрави, "както и за пожеланията му за справедлив мир за всички нас."

Украинският президент каза, че следващото обсъждане на формулата за мир на Украйна ще бъде в Давос, Швейцария, но не посочи конкретна дата.