Армията на САЩ е готова, ако се наложи, да защити американските дипломати и обекти във Венецуела, каза днес американски адмирал, командващ войските на САЩ в Южна Америка, цитиран от Ройтерс.

"Готови сме да защитим американския дипломатически персонал и американските обекти, ако е необходимо", каза адмирал Крейг Фалър, началник на Южното командване на САЩ, на изслушване в сенатската комисия по отбрана.

Той не даде подробности как би могла да действа американската армия.

Възможно е да се стигне до гражданска война във Венецуела, намекна президентът Николас Мадуро в интервю за телевизия "Ла Секста". Той отправи това предупреждение, след като американският президент Доналд Тръмп допусна военна намеса във Венецуела.

Никой не може да каже със сигурност какъв е рискът от подобен сценарий, заяви президентът в интервюто. "Всичко зависи от степента на лудост и агресивност на северните империалисти (САЩ) и техните западни съюзници", заяви Мадуро.

Първоначално Каракас обяви, че ще изгони американските дипломати, след като САЩ признаха за президент опозиционния лидер Хуан Гуаидо. След това обаче Мадуро се отказа от тази си стъпка.

Днес  в Монтевидео ще се състои първото заседание на контактната група за решаване на кризата във Венецуела. В него ще участват представители на осем страни от ЕС и четири латиноамерикански държави: Великобритания, Германия, Испания, Италия, Португалия, Франция, Холандия, Швеция, Боливия, Еквадор, Коста Рика и Уругвай.

Кризата във Венецуела раздели и ЕС. Гърция и Италия блокираха общото решение за подкрепа на Гуаидо.

Ситуацията изостри отношенията между президент и премиер в България. Президентът Радев твърдо застана зад позицията за ненамеса в кризата, докато премиерът Бойко Борисов подкрепи позицията на ЕС за предсрочни избори във Венецуела.