Започнаха предсрочните парламентарни избори в Армения. В 8 часа местно време бяха отворени 2010 избирателни секции в цялата страна, съобщи ТАСС.

ЦИК регистрира девет партии и две коалиции за изборите. Гласуването ще продължи до 20 часа. Не е предвидено откриване на избирателни секции в чужбина. Гражданите на Армения, които са в чужбина, няма да могат да участват в изборите, ако не се върнат в родината си.

Според официални данни повече от 2,5 милиона души в цялата страна имат право да гласуват.

Чрез предсрочните парламентарни избори сегашният и.д. премиер Никол Пашинян, дошъл тази година на власт благодарение на мирна революция, разчита да укрепи властта си и да намали влиянието на бившата управляваща Републиканска партия, отбеляза Ройтерс.

Допитванията показват, че блокът "Елк" ("Изход"), който включва и партията на Пашинян "Граждански договор", с лекота ще спечели мнозинството от местата в парламента.

Пашинян е бивш журналист, прекарал известно време в затвора за подклаждане на размирици през 2008 г. Идването му на власт през май беляза драматично скъсване с номенклатурата, управлявала Армения от 90-те години на миналия век насам.

Но бившата управляваща Републиканска партия все още упражнява контрол в избрания през 2017 г. парламент. Пашинян заяви, че очаква приемането на нови закони, които по-добре отразяват новите политически реалности в страната.