Пакистанските власти арестуваха бившия пакистански премиер Наваз Шариф и дъщеря му Мариам днес, малко след като те се завърнаха в родината си, където са осъдени за корупция, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Униформени мъже изведоха двамата от самолета веднага след кацането му на летището в Лахор, поставиха ги под арест и ги откараха до друг самолет, с които да ги изведат от града, където над 10 хиляди привърженици на Шариф се бяха събрали, за да го приветстват.

На 6 юли пакистански антикорупционен трибунал произнесе отдавна очакваната присъда по дело за корупция срещу бившия премиер, като го осъди на 10 години затвор заради покупка на луксозни апартаменти в Лондон.

В писменото си заключение съдия Мохамад Башир заяви, че Шариф и семейството му не са могли да докажат произхода на парите, използвани за покупката на няколко луксозни имота в Лондон през 90-те и не са декларирали сделките пред данъчните власти.

По същото дело дъщерята на Шариф, Мариам, смятана от мнозина за негов политически наследник, бе осъдена на седем години затвор затова, че предоставила фалшива информация на разследващите.

Съпругът й Мухамад Сафдар, депутат от партията на Шариф Пакистанска мюсюлманска лига получи присъда от една година затвор.

Освен това съдията наложи глоба от 8 милиона британски паунда на Шариф, а на Мариам - 2 милиона паунда и нареди имотите на фамилията в Лондон да бъдат конфискувани в полза на пакистанското правителство.