Руската полиция е арестувала двама души, заложили фалшиво взривно устройство на пътя на кортежа на руския президент Владимир Путин, предаде РИА Новости. Това станало на 9 юли по време на посещението на държавния глава в Екатеринбург. Там той откри бизнес форум и разговаря със студенти в местния университет.

Двамата арестувани сложили бутилка и камъни в кутия за обувки, омотали я в кабели и изолационна лепенка и я поставили на пътя на президентския кортеж към летище Колцово в момента, когато Путин си тръгвал от града.

Инициаторите на "минирането" били отдавна познати на полицията. Те се наливали с алкохол, когато видели колко много полицейски коли се движат по пътя. Тогава спонтанно им хрумнало "да накажат служителите на реда затова, че често ги привличали под наказателна отговорност", се казва в изявление на следствените служби на Свердловска област.

Злосторниците били задържани на следващия ден след инцидента по записи от охранителни камери. Те твърдели, че са искали да проверят боеспособността на полицията. Тече следствие, след което ще бъдат обявени наказанията на двамата пишман атентатори. Според полицаите от Свердловск измайстореното от тях взривно устройство не е представлявало никаква опасност.

Още докато Путин беше в Екатеринбург пък руски медии написаха, че след срещата в Уралския университет президентския кортеж потеглил, но държавният глава го спрял и излязъл да поздрави излезлите на улицата да го приветстват хора. Тогава кортежът едва не връхлетят върху една от студентките, писа тогава в. "Комерсант". Кремъл обаче веднага опроверга информацията като фалшива.