Седемнадесет души бяха арестувани в Куба заради техните предполагаеми връзки с мрежа за трафик на хора, действаща в Русия с цел набиране на мъже, които да участват във войната в Украйна, предадоха световните агенции, като се позоваха на кубинското вътрешно министерство.

Мрежата е вербувала и пращала в Украйна кубинци, живеещи в Русия или жители на Куба.

Преди няколко дни кубинските власти съобщиха, че са разкрили нелегален канал за набиране на хора за нуждите на руската "специална военна операция" в Украйна.

Националността на задържаните не се съобщава. Те могат да бъдат обвинени в трафик на хора, наемничество и враждебни действия, извършвани от територията на чужда държава, за което може да получат до 30 години затвор, доживотен затвор или дори смъртно наказание.

Американски медии съобщиха за случай на двама млади кубинци, които били наети от мрежата на трафикантите чрез Фейсбук, като били излъгани, че ще работят за руските сили в Украйна, но не като военни, а като зидари в Украйна.

Кубинското правителство отрича каквото и да е съучастничество с Русия в нейната интервенция в Украйна. Куба не участва във войната в Украйна, отбеляза кубинското министерство на външните работи и отхвърли категорично практиката да се използват наемници.

Москва и Хавана, които са били съюзници по съветско време, обаче укрепиха дипломатическите си отношения след началото на войната. В края на миналата година кубинският президент Мигел Диас-Канел бе приет от руския си колега Владимир Путин, а през тази година политически и бизнес делегации от двете страни размениха визити. През юни руският министър на отбраната Сергей Шойгу посрещна кубинския си колега Алваро Лопес Миера.