Иранският президент Ебрахим Раиси заяви, че законът в Иран задължава жените да носят хиджаб, след като в интернет се появи видео, на което се вижда как мъж залива с кисело мляко две жени, влезли без покрити коси в магазин близо до свещения за шиитите град Машхад, предаде Ройтерс.

Все повече иранки отказват да се подчинят на властите и излизат без да покриват лицата си, след като през септември страната беше обхваната от протести заради смъртта на 22-годишната иранска кюрдка Махса Амини след ареста ѝ от нравствената полиция за това, че не носела правилно хиджаба си. Социалните мрежи бяха наводнени с видеа, които показват как иранки се съпротивляват срещу нравствената полиция.

"Ако някои хора казват, че не вярват (в хиджаба)... добре е те да бъдат убедени... Но важното е, че има правно изискване... и че днес хиджабът е въпрос от правно естество", каза Раиси пред държавната телевизия по повод видеото. На него се вижда как към жените се обръща мъж - клиент, който ядосано ги залива с кисело мляко.

Седебните власти в Иран съобщиха, че двете жени са арестувани за непокритите си глави, задържан е и мъжът за нарушение на обществения ред. Собственикът на магазина, който се е конфронтирал с нападателя, е бил предупреден.