Шестдесет и трима руски военнопленници са били освободени в резултат от сложен преговорен процес с Украйна и последвала размяна, съобщиха днес руски новинарски агенции като се позоваха на министерството на отбраната в Москва.

При поредния обмен са били освободени 114 украински редници и сержанти и двама офицери.

Групата освободени руски войници включва "чувствителна категория" лица, чиято размяна е станала възможна с посредничеството на Обединените арабски емирства, посочват руските агенции, на които се позова БТА.

Руското военно ведомство каза, че всички освободени вече са на територията на Руската федерация и им се оказва необходимата психологическа и медицинска помощ, като им се дава и възможност да се свържат с роднините си, предаде ТАСС.

Сред освободените украинци има защитници на Мериупол, херсонски партизани, снайперисти от Бахмутското направление, съобщи УНИАН.

Ръководителят на президентската администрация в Киев Андрий Ермак, цитиран от агенцията, каза, че са успели да върнат телата на загиналите чуждестранни доброволци Кристофър Матю Пери и Андрю Тобайъс Матю и тялото на загиналия украинския доброволец Евгений Кулик, който е служил във Френския чуждестранен легион.

УНИАН посочва, че по данни на Киев, през 2022 г. от руски плен са се върнали близо 1600 души.

Междувременно Германия съобщи, че е събрала доказателства за военни престъпления в Украйна, съобщи главният прокурор на страната в публикувано днес интервю за печатно издание, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Главният държавен обвинител казва още, че в тази връзка е нужен съдебен процес на международно равнище.

"Понастоящем, например, се съсредоточаваме върху масовите убийства в Буча и атаките срещу украинската гражданска инфраструктура", казва Петер Франк за вестник "Велт ам зонтаг".

Досега прокурорите разполагат с доказателства, чиито брой е "в трицифрения диапазон", посочва Франк, без да прави уточнения.

Украйна и западните й съюзници обвиняват руските сили в извършване на зверства в Буча, близо до Киев, малко след началото на руската инвазия през февруари миналата година.

Москва отрича обвиненията.

Русия взема на прицел и ключова инфраструктура в Украйна, но отрича да атакува целенасочено цивилни.

Германия е започнала да събира доказателства още през март 2022 г., за да разследва възможни военни престъпления. Данните са събирани чрез интервюта с украински бежанци и оценка на публично достъпна информация, съобщи прокурор Франк. Той уточни, че германските прокурори засега не разследват конкретни лица.

Петер Франк каза, че прокуратурата в Германия се готви за възможно съдебно дело на по-късен етап в Германия, съвместно с чуждестранни партньори или пред международен съд.

Запитан кой трябва да бъде изправен пред съда, Франк каза, че руските държавни лидери и тези, които осъществяват решенията на най-високо военно равнище, трябва да бъдат подведени по отговорност.

Украйна настоява да бъде създаден специален трибунал за съдене на руски военни и политически лидери, които държи отговорни за започването на войната.

Международният наказателен съд започна собствено разследване на предполагаеми престъпления срещу човечеството и на военни престъпления малко след началото на нахлуването в Украйна. Този съд обаче няма юрисдикция да се занимава с агресията в Украйна.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, вчера каза в Киев, че в Хага ще бъде създаден международен център за съдебно преследване на агресията в Украйна.