Турската армия тази нощ нанесе нови въздушни удари по контролирани от кюрдите райони на Северна Сирия, съобщи турското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс и БТА.

В изявлението се посочва, че са били поразени 15 обекта, сред които военна база, бомбоубежища и складове.

Турското ведомство не уточнява в кои райони на Северна Сирия са били разположени въпросните обекти, но отбелязва, че кюрдските бойци са били "неутрализирани".

Министърът на отбраната Яшар Гюлер намекна преди два дни, че е възможно турската армия да проведе нова трансгранична операция срещу ПКК.

"Искам преди всичко да се знае, че всички съоръжения и дейности на ПКК, СЗН/ПДС в Сирия и Ирак, ще продължат да бъдат легитимни цели на нашата борба срещу терора, както са били до днес. Нашата борба срещу тероризма ще продължи с решителност и постоянство, докато не остане нито един терорист в нашия географски регион", заяви Яшар Гюлер пред журналисти на 5 октомври по повод състоялото се тогава заседание в турското Министерство на отбраната, в което участваха началниците на Генщаба и националното разузнаване (МИТ), както и министри. Думите му цитира специално за БТА Нахиде Дениз.

Анкара разглежда подкрепяните от САЩ Сили за защита на народа (СЗН) като разклонение в Сирия на Кюрдската работническа партия (ПКК), призната от Турция, но също ѝ от НАТО и ЕС за терористична организация.

По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган даде сигнал за възможна операция срещу цели на ПКК и нейните структури отвъд границите на Турция със Сирия и Ирак.

"Новите стъпки, които ще предприемем, са само въпрос на подготовка, време и цели. Знайте,че някоя вечер може внезапно да дойдем. Не забравяйте тези думи", заяви в неделя турският държавен глава в реч при откриването на парламентарната сесия в Анкара. Той подчерта, че остава непроменена (червената линия на Турция-бел. авт.) стратегията на Турция за защита на цялата южна граница със защитна ивица с дълбочина най-малко 30 километра и за поддържане на дейностите отвъд нея под абсолютен контрол.

Междувременно турският министър на външните работи Хакан Фидан заяви вчера на  държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в телефонен разговор, че САЩ, като съюзник на Турция, трябва да спрат да работят със сирийските кюрдски бойци от Силите за защита на народа (СЗН) в Северна Сирия.

Според изявление, публикувано от Министерството на външните работи на Турция, Фидан е заявил също така, че операциите на Турция за борба срещу тероризма в Ирак и Сирия ще продължат решително.По време на разговора е бил обсъден и механизмът за предотвратяване на сблъсъци в Ирак и Сирия между турските и американските сили.

Миналия ноември САЩ обмисляха да изтеглят кюрдските сили от Сирия, за да избегнат готвена тогава сухопътна операция на Турция. 

През септември 2022 г. турски сухопътни сили навлязоха в кюрдския район Африн в Северна Сирия, като целта беше създаване на 30-километрова зона за сигурност в Сирия.

Изказванията на турските власти идват на фона на бомбения атентат в Анкара в неделя, , при който бяха ранени двама турски полицаи и един ветеринарен лекар бе убит от терористите. Отговорността за атентата пое Кюрдската работническа партия.