Германският канцлер Ангела Меркел, която управлява Германия вече 16 години по време на четири канцлерски мандата и поредица от европейски кризи и дипломатически предизвикателства, изрази днес надеждата, че историята никога няма да я възприема като мързелива, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

На форум, организиран днес от германска медия, тя беше запитана какво би искала да пише за нея в книгите по история. Меркел каза: "Бих искала да пише, че не съм била мързелива".

66-годишната канцлерка е известна като работохолик, както и с това, че не се поддава на умората по време на дипломатически маратони, на продължаващи до среднощ европейски срещи на върха и на преговори. Така например през 2015 г. тя участва в 16-часови преговори в Минск, продължили цяла нощ и посветени на прекратяването на огъня в Източна Украйна, а после се включи в двудневна европейска среща на върха, посветена на гръцката дългова криза. След това тя сподели, че може да изкара дълго време без сън, но в даден момент все пак й се налага да си отспи.

Канцлерката, която ще се оттегли от властта след изборите на 26 септември, изтъкна по време на форума днес, че методът й на работа включва създаване на връзки и разрешаване на конфликтите по пътя на дискусиите за разлика от други, които предпочитат да нагнетяват напрежението, докато накрая се стигне до експлозия.