Пражки съд оправда днес за втори път бившия чешки премиер и бизнесмен Андрей Бабиш по дело за измама с европейски субсидии за 2 млн. долара, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Бабиш пледира невинен и неведнъж повтори, че обвиненията срещу него са политически мотивирани.

Прокуратурата все още може да протестира срещу съдебното решение. Тя поиска тригодишна условна присъда и налагане на глоба за милиардера популист.

През януари Пражкият градски съд оправда Бабиш и бившата му съдружничка Яна Нагьова, която е подписала искането за субсидия. През септември върховният съд в Прага отмени решението на по-долна инстанция и върна делото за ново разглеждане в същия съд.

То беше заведено във връзка с ферма, известна като "Щъркелово гнездо", която е получила субсидии от Европейския съюз, след като собствеността ѝ е била прехвърлена от конгломерата "Агроферт", собственост на Бабиш и включващ около 250 дружества, на членове на семейството на милиардера. По-късно "Агроферт" отново придобива собствеността върху фермата.

Субсидиите са били предназначени за средни и малки предприятия, което означава, че "Агроферт" няма право на такива помощи. По-късно конгломератът връща субсидията.

Бившата съдружничка на Бабиш Нагьова също беше оправдана днес от съда.

Съдията Ян Сот каза, че това, което са извършили, не представлява престъпление.

Бабиш премина в опозиция, след като центристкото му движение "Действие на недоволните граждани" (АНО) загуби изборите в Чехия през 2021 г. През януари миналата година той се кандидатира за до голяма степен церемониалния пост на президент на Чехия, но беше победен от пенсионирания генерал Петър Павел, посочва АП.

В момента АНО води по рейтинг в социологическите проучвания и е най-популярната политическа партия в страната.