Австрийският вътрешен министър Карл Нехамер заяви, че събраните досега доказателства не дават индикации, че е имало втори нападател при терористичната атака във Виена, предаде Асошиейтед прес.

Министърът каза, че видеозаписите не предоставят доказателства за още един терорист, участвал в нападението, въпреки че това не може да се изключи.

По думите на Нехамер, следователите продължават да проучват видеозаписи от местопрестъплението, които бяха предоставени на полицията от граждани. "Засега не можем категорично да кажем, колко престъпници носят отговорност за извършеното", добави министърът, цитиран от ТАСС.

Двадесетгодишният нападател, идентифициран като Куйтим Файзулаи, с двойно гражданство на Австрия и Северна Македония, бе застрелян от полицията минути след началото на атаката снощи, която властите определиха като ислямистко екстремистко нападение. При нападението загинаха четирима души.

Нехамер заяви, че броят на ранените се е увеличил до 22. Той каза, че 14 души, свързани с нападателя, са задържани за разпит, след претърсвания на 18 жилища във Виена и околностите й.

Извършителят на атаката е успял да "заблуди" програмата за дерадикализация, в която е бил включен заради опит да замине за Сирия и да се присъедини към "Ислямска държава", както и натоварените с наблюдението му служители, заяви министърът, цитиран от Франс прес.

Нападателят е бил неутрализиран от въоръжени полицаи за девет минути, след като на място бил повикан екип от специално полицейско подразделение, каза Нехамер и добави, че без тяхната намеса е можело да има още жертви, предаде Ройтерс.

Министърът заяви, че преди атаката Файзулаи е качил на страницата си в Инстаграм снимка, на която позира с две от оръжията, използвани по-късно от него при нападението. "(Заподозреният) е носел фалшив колан с експлозиви, автомат, пистолет и мачете за извършване на тази отвратителна атака срещу невинни граждани", допълни Нехамер.

Австрийските власти все още се опитват да установят, дали не се подготвят нови терористични атаки. Жителите на Виена бяха призовани, ако е възможно днес да си останат у дома, а децата да не ходят на училище. Тази сутрин в града бяха мобилизирани 1000 полицаи.

Междувременно експертът по тероризъм Николас Щокхамер от Виенския университет прави анализ след кървавия атентат защо точно австрийската столица беше избрана за място на терористичния удар?

Той вижда две причини за това: от една страна Виена е сравнително "лесна цел" и тъй като е седалище на международни организации, това я прави "атрактивна цел за терористите".

Според Щокхамер, с когото разговаря журналист от електронното издание на "Кроненцайтунг", вестника с най-голям тираж в страната, непосредствен официален повод за това действие е повторното публикуване на карикатурите на Мохамед във Франция. От този момент заплахата от терор в цяла Европа е "значително по-голяма".

Сравнявайки го с последните терористични атентати в Париж, Дрезден и Ница, експертът вижда във виенския атентат "качествена разлика" с тях. "Докато навсякъде бяха използвани удари и хладно оръжие, във Виена беше използвано огнестрелно оръжие", пояснява експертът и продължава: Виена е сравнително лесна цел, полицията не се вижда така често както в други градове. "Заради свободния начин на живот беше решено полицейските патрули да не бъдат тежко въоръжени, както е в други европейски градове".

От друга страна Виена е дипломатически център и столица на неутрална държава, а и поради географското си местоположение в сърцето на Централна Европа градът се намира в интернационалния фокус на внимание. Широкия международен отзвук Щокхамер тълкува като потвърждение на своята теза.

Експертът е на мнение, че атентатът е бил заплануван за по-късен момент, но поради локдауна, стартиращ в полунощ понеделник срещу вторник, е бил извършен преждевременно. Планирането на подобен акт изисква подготовка, която може да продължи от няколко дни до две седмици, ако става дума за организирана клетка. В този случай (засега се предполага, че е извършителят е действал сам) подготовката трае по-дълго. Чрез пандемията от коронавирус, част от силите на реда и отбраната са ангажирани с контрол на населението дали и как спазва мерките, наложени за ограничаване на пандемията.

Атаката не е абсолютно неочаквана, защото в минали години имаше редица инциденти, както и няколко осуетени атентата. "Виена не е остров на блажените, както я наричат мнозина", коментира Щокхамер. Чуждестранни служби за сигурност са отправяли неколкократно предупреждения, в Австрия ислямистките среди са "сравнително ясно изразени". "Що се отнася до миграцията в така наречения халифат (Сирия и Ирак), Австрия е на четвърто място в Европа", казва той. Общо 320 бойци са заминали от Австрия за Сирия и Ирак.