"Амнести интернешънъл" (АИ) се извини за "безпокойството и гнева", причинени от доклад, в който обвинява Украйна в застрашаване на цивилни граждани, което разгневи президента Володимир Зеленски и предизвика оставката на шефката на клона на АИ в Киев Оксана Покалчук, съобщи БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Правозащитната организация публикува в четвъртък доклад, в който твърди, че присъствието на украински войски в жилищни райони, училища и болници засилва рисковете за цивилното население по време на руската инвазия.

"Амнести интернешънъл" дълбоко съжалява за огорчението и гнева, предизвикани от нашето съобщение за пресата относно бойните действия на украинските военни", се казва в имейл до Ройтерс.

"Приоритетът на "Амнести Интернешънъл" в този и във всеки друг конфликт е да се гарантира, че цивилното население е защитено. Наистина, това беше единствената ни цел при публикуването на това проучване. Въпреки че напълно подкрепяме нашите констатации, изразяваме съжаление за причинена болка."

Зеленски обвини групата, че се опитва да измести отговорността от руската агресия, а шефката на клона на АИ в Киев Оксана Покалчук напусна и заяви, че докладът е пропаганден подарък за Москва.

В днешния си мейл АИ заяви, че е установила украински сили до цивилни жилища в 19 градове и села, които нейни представители са посетили, с което цивилните биват излагани на риск от руски огън.

"Това не означава, че "Амнести Интернешънъл" държи украинските сили отговорни за нарушенията, извършени от руските сили, нито че украинските военни не предприемат адекватни предпазни мерки на други места в страната", се казва в мейла.

Пред Ройтерс главният прокурор на Украйна по военните престъпления обяви, че разследва почти 26 000 случая на предполагаеми военни престъпления, извършени след започването на руската инвазия през февруари и е повдигнал обвинения на 135 души.

Около 15 от обвиняемите са в украински арест, а останалите 120 са на свобода, каза Юрий Билусов, ръководител на отдела за военни престъпления на Главната прокуратура, в интервю в столицата Киев.

Тринадесет дела са внесени в съдилищата, а по седем са издадени присъди, каза той.

През май 21-годишен пленен руски войник стана първият човек, осъден по дело за военни престъпления в Украйна след нахлуването на Русия на 24 февруари. Той беше осъден на доживотен затвор за убийството на невъоръжен цивилен гражданин.

"Понякога са ни питали защо преследваме такива... войници с нисък чин. Това е просто защото те физически са тук... Ако генералите бяха тук физически и ние бихме били способни да ги заловим, определено щяхме да преследваме генералите", каза Билоусов.