Русия може да удари Каховската водна електроцентрала и да обвини Украйна, като използва предизвиканото наводнение за прикритие на отстъплениието си от Херсонска област. За това предупреждават американски анализатори от Института за проучване на войната (ISW), информира УНИАН.

Според данните на аналитиците от САЩ, поддръжници на Русия са предупредили за възможен удар по язовирната стена на Каховската ВЕЦ, за да бъде повредена в частта, която се намира на окупираната от руснаците територия, и така да се прехвърли отговорността за евентуалните щети и жертви върху Киев.

Преди ден руският генерал Сергей Суровикин, който бе назначен за командващ на силите в Украйна, заяви, че Киев възнамерява да удари язовирната стена на Каховската ВЕЦ, за да провокира катастрофално наводнение в Херсонска област.

Според назначения от руските окупационни власти губернатор на Херсонска област Владимир Салдо украинската войска е решена да нанесе удар по язовира, разположен от горната страна на Херсон, съобщава УНИАН.

Русия държи редица населени места в областта и вече ги обяви за свои територии след референдумите, които ООН и Западният свят не призна.

Украинската армия в края на август предприе контранастъпление и си върна повече от 1170 квадратни километра, а руските власти предприеха през последните два дни евакуация на населението в Херсон.

От американския институт ISW предполагат, че руските власти вероятно по този начин предпоставят информационно оправданието си за планираното отстъпление от Херсонска област, като подготвят предварително общественото мнение, че става въпрос за опасност от взривяване на язовира и наводнение.