Американският министър на отбраната Лойд Остин тази сутрин разговаря по телефона с китайския си колега Дун Цзюн, като това е поредната стъпка на Вашингтон за подобряване на комуникацията между двете армии на фона на напрежението в Индо-тихоокеанския регион, предаде Асошиейтед прес.

Остин разговаря с адмирал Дун за първи път от ноември 2022 година, като този месец се очаква държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън да посети Китай.

Пекин преустанови всички подобни контакти през август 2022 година, след като тогавашната председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси направи визита в Тайван.

Размразяването на отношенията между двете световни сили започна през ноември миналата година, когато президентът на САЩ Джо Байдън и китайският му колега Си Цзинпин се срещнаха в кулоарите на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в Сан Франциско.

Високопоставен представител на Пентагона заяви, че днешният разговор между Остин и Дун е дал на САЩ възможността да предотвратят прерастването на конкуренцията с Китай в конфликт, предава БТА.

Източникът на АП, който пожела да остане анонимен, посочи, че от ноември насам САЩ не са наблюдавали никакви рисковани или непрофесионални прехващания на американски военни самолети, но че китайските действия на принуда по отношение на филипински кораби създават риск от ескалация.

Военни представители на САЩ и Китай се срещнаха по-рано този месец на Хавайските острови, за да обсъдят някои остри инциденти с кораби и самолети между двете армии в Тихия океан.

 Това е поредна стъпка към размразяване на контактите, след като преди седмица имаше среща в Пекин на финансовите министри на двете страни, а в същото време и среща и на висши военни на Китай и САЩ в Хавай.