Американският министър на отбраната Джим Матис заяви пред журналисти в Пентагона, че САЩ разглеждат възможността за изпращане на военен персонал в Северна Корея, за търсене на още останки на американски войници, убити в Корейската война (1950-1953 г.).

"Това, естествено, се обсъжда. Абсолютно е вярно", каза Матис пред репортери в Пентагона, цитиран от Ройтерс и БТА.

Представител на Пентагона съобщи, че за последно американски военен персонал се е намирал в Северна Корея за търсене на останки на загинали войници през 2005 г.

Матис каза още, че днешното предаване от Северна Корея на останките на загинали американски войници задава позитивен тон за по-нататъшни широки дипломатически преговори между Вашингтон и Пхенян.

Днес американски военен самолет отлетя за Вонсан, Северна Корея, за да приеме останките, за които се смята, че принадлежат на военнослужещи от САЩ, убити по време на войната.

На церемония, която ще се състои в Южна Корея в сряда, ще бъдат отдадени почести пред 55-те сандъка. След това останките ще бъдат отнесени в база в щата Хавай за проверка.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун обеща да върне останките на срещата си с американския президент Доналд Тръмп в Сингапур миналия месец.

"Искам да благодаря на президента Ким, че удържа на думата си. Сигурен съм, че той ще продължи да спазва обещанието си", заяви Тръмп.

На брифинга Джеймс Матис каза също, че САЩ не са възприели политика на смяна или рухване на режима в Иран. Целта на американската политика, каза той, е да бъде променено поведението на Иран в Близки изток заради "заплахите, които (режимът в Техеран) поставя със своите въоръжени сили, с тайните си служби, с техните разновидности и с техните протежета".

Матис заяви и че разглежда възможността за първи личен контакт от години между министрите на отбраната на САЩ и Русия.

"Обмислям среща с моя колега, но все още няма решение за това", каза Матис.

Последният път, когато американски министър на отбраната е говорил с руския си колега дори само по телефона бе през 2015 г., по време на влошаването на руско-американските отношения. Не е известно къде се е състояла последната лична среща между министрите на отбраната на двете страни.

На снимката: Масов танц на централния площад в Пхенян по случай 65-годишнината от завършването на Корейската война