Руската паравоенна армия "Вагнер", която е под контрола на Кремъл, може отново да се превърне в заплаха за Украйна, сочи новият анализ на американския Институт за изследване на войната (ISW), предаде ДПА, цитирана от БТА.

Групата "Вагнер" ще представлява заплаха, ако отново се превърне в ефективна военна организация или бъде възстановена като голяма, единна структура с ефективно централизирано ръководство, управлявано от руското министерство на отбраната, смята американската организация.

Неотдавна институтът беше казал, че групата не представлява заплаха след смъртта на нейния ръководител Евгений Пригожин в самолетна катастрофа през август, припомня ДПА. Смъртта му дойде, след като през лятото той за кратко застана начело на бунт, предшестван от засилване на напрежението между руски военни командири и Пригожин, чиито бойци се сражаваха рамо до рамо с редовни руски подразделения в Украйна. Бойците на "Вагнер" след това се изтеглиха от Украйна и през юни Пригожин се разбунтува. Но той и няколко други високопоставени лидери от частната военна компания по-късно загинаха при мистериозна самолетна катастрофа в покрайнините на Москва.

В момента не е ясно кой ръководи "Вагнер" и какъв точно е статутът на групата, но е възможно 25-годишният син на Пригожин - Павел, да поеме ръководството на подразделенията, казва ИИВ, като се позовава на източници, близки до организацията. Руското министерство на отбраната обаче ще трябва да продължи да ѝ предоставя оръжия, боеприпаси и логистика.

Миналата седмица руският президент Владимир Путин прие в Кремъл бившия официален представител на "Вагнер" и съосновател на армията Андрей Трошев и го натовари с формирането на доброволни подразделения. Путин тогава каза, че подразделенията ще бъдат използвани основно за войната срещу Украйна. Някои елементи от групата "Вагнер" реагираха обаче негативно на прегръдката на Путин с Трошев и предложиха алтернативен лидер. Известен канал в Телеграм, свързан с "Вагнер", обяви на 1 октомври, че Павел Пригожин, е поел "командването" на частната армия "Вагнер" и че преговаря с "Росгвардия" за това Група "Вагнер" отново да се включи в бойни операции в Украйна. Съобщава се още, че на бойците на "Вагнер" няма да се налага да подписват договори с руското МО и че ЧВК ще запази своето име, символи, идеология, командири, ръководство и съществуващите стандартни принципи на работа.

Руски вътрешен източник твърди, че Павел Пригожин не е независим играч и се намира под влиянието на ръководителя на Службата за сигурност "Вагнер" Михаил Ватанин, което показва, че някои служители на "Вагнер" са заинтересовани да се обединят около свързана с Пригожин алтернатива на подкрепяния от Кремъл и МО Трошев, дори ако тази алтернатива не е независим субект.

На 30 септември друг източник, подкрепящ "Вагнер", заяви, че ръководителят на Росгвардия Виктор Золотов обмисля да позволи на елементи от групата "Вагнер" да се присъединят към Росгвардия като отделно звено на "Вагнер", въпреки че лагерът на Павел Пригожин не е коментирал конкретно как неговият клон на групата "Вагнер" може да работи с Росгвардия.

Не е ясно какви са според Кремъл отношенията между елементите на "Вагнер" и руското правителство. Росгвардия е пряко подчинена на руската президентска администрация, поради което публичното приемане на Трошев от Путин и подчиняването на елементите на Вагнер на руското МО заслужава внимание.

ISW ще преразгледа оценката си за перспективите за възстановяване на групата "Вагнер" като ефективна военна организация, ако групата "Вагнер" успешно се възстанови като голяма, единна организация под ръководството на Росгвардия, руското МО или подобна организация.

Под ръководството на Евгени Пригожин "Вагнер" превзе редица територии в Украйна, включително Бахмут.

В момента подразделения на групата са разположени в Беларус, Централноафриканската република, Либия и Мали, се посочва в анализа.

Междувременно в Украйна, на фона на опитите на Москва да затвърди позициите си в южната и източната част на страната, руската военноморска авиация играе все по-централна роля във войната на Кремъл, става ясно от най-новата британска оценка, публикувана днес. Русия също така използва военноморската си авиация на фона на украинските атаки срещу руския военноморски флот в опит да установи контрол над северозападната част на Черно море, каза британското министерство на отбраната.

"През последните седмици военноморска авиация на руския Черноморски флот има особено важна роля в операциите на флота, докато той се опитва да се справи с едновременни заплахи на южния фланг на войната в Украйна", смятат анализаторите. "Военната авиация набляга на операции по въздушно патрулиране над морето, като е много вероятно основната мисия да е ранното идентифициране на надводни плавателни съдове без екипаж", добавят те.