Руският президент Владимир Путин е провел среща с един от най-високопоставените бивши командири на наемническата група "Вагнер", на която са обсъдили как най-добре да използват "доброволческите отряди" във войната в Украйна, предаде Ройтерс

В комюнике на Кремъл се посочва, че Путин се е срещнал в четвъртък с Андрей Трошев, който бе приближен на основателя на "Вагнер" Евгений Пригожин, и със заместник-министъра на отбраната Юнусбек Евкуров. В сряда говорител на групата "Изток" на украинската армия потвърди присъствието на 500 бивши членове на групата "Вагнер", включени в руски части, позиционирани в района на Бахмут.

Андрей Трошев, който е известен с псевдонима си "Седой",  е полковник от запаса и е обект на санкции от страна на ЕС заради участието му във военни операции на групата в Сирия.

Срещата на Путин с Трошев подчертава опита на Кремъл да покаже, че държавата вече е придобила контрол над наемническата група, отбелязва Ройтерс.

Обръщайки се към Трошев, Путин е заявил, че са разговаряли за това как "да се създадат доброволчески части, които да могат да изпълняват различни бойни задачи, преди всичко, разбира се, в зоната на специалната военна операция".

"Вие самият воювате в такова подразделение вече повече от година", е заявил Путин. "Знаете какво е това, как се прави, знаете за въпросите, които трябва да се решат предварително, за да може бойната работа да протече по най-добрия и успешен начин."

Путин е допълнил, че иска да говори за социалната подкрепа за участващите в бойните действия.

Срещата в Кремъл бе показана по държавната руска телевизия - как Трошев слуша Путин, наведен напред и кимащ с молив в ръка. Неговите забележки не бяха показани.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред информационната агенция РИА Новости, че Трошев сега работи в Министерството на отбраната.

Прекъснатият бунт на "Вагнер" на 23 юни се смята за най-сериозното вътрешно предизвикателство за Путин и за руската държава от десетилетия насам. Пригожин твърдеше, че бунтът не е имал за цел да свали Путин, а да си разчисти сметките с министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов. След смъртта на Пригожин Путин нареди на бойците от "Вагнер" да положат клетва за вярност към руската държава, стъпка на която Пригожин се противопоставяше.

Срещата с Путин изглежда показва, че това, което е останало от "Вагнер", сега ще бъде наблюдавано от Трошев и Евкуров, който през последните месеци е пътувал до няколко държави, в които работят наемниците.

Само няколко дни след бунта на "Вагнер" Путин предложи на наемниците възможността да продължат да се бият и предложи командирът Андрей Трошев да поеме поста от Пригожин, отбелязва вестник "Коммерсант".

Награждаван ветеран от руските войни в Афганистан и Чечения и бивш командир в силите за бързо реагиране на вътрешното министерство, Трошев е от Санкт Петербург, родния град на Путин.

През 2016 г. е награден с най-високото руско отличие "Герой на Русия" за щурма на Палмира в Сирия срещу бойците на "Ислямска държава".