Наемници от руската частна военна компания "Вагнер" отново са се активизирали в Източна Украйна, заяви Иля Евлаш, говорител на Източното командване на украинската армия, цитиран от ДПА и БТА.

След неуспешния бунт на "Вагнер" срещу ръководството на руската армия през юни част от бойците заминаха за Африка, а други подписаха нови договори с руското министерство на отбраната и отново участват във военни операции.

Според украинската гранична охрана от около 6000 наемници от "Вагнер", заминали в Беларус, в момента там са останали едва около 500.

Киев смята, че бойците, които отново са се върнали на бойното поле в Украйна, не представляват голяма заплаха.

Не на същото мнение обаче са полските власти, които в началото на месеца обявиха, че бойците на частната военна компания остават опасни за страната им независимо от смъртта на Пригожин.

Гибелта на ръководителя на "Вагнер" Евгений Пригожин при авиокатастрофа в края на август неизбежно постави въпроса за по-нататъшната съдба на създадената от него наемническа армия и дали тя ще продължи да бъде същият фактор, както преди, във вътрешен и международен план. 

На 15 септември пък Великобритания официално обяви руската частна наемническа военна компания "Вагнер" за терористична организация.