От снощи в американския град Ню Орлийнс действа полицейски час, близо два дни след като ураганът "Айда" удари бреговете на щата Луизиана, точно 16 години след "Катрина", която взе повече от 1800 жертви, предаде Франс прес.

Потвърдена е смъртта на четирима души - един е убит от алигатор в наводнените улици. Спасителните екипи издирват хора, откъснати на изолирани места от гигантската буря. Отдръпването на водата вече разкрива мащаба на щетите по американското крайбрежие на Мексиканския залив.

Латоя Кантрел, кметицата на Ню Орлийнс, написа в Туитър, че въвежда вечерен час в града, по-голямата част от който още е без електричество.

В социалните медии се появиха много кадри с хора, спасявани от автомобилите им, и на разрушени къщи, но щетите в самия град не са големи.

Снимка: AP/БТА

Човек е загинал при падане на дърво, друг е починал, опитвайки се шофира в наводнените улици, съобщиха властите. Мъж, обявен за изчезнал, е бил убит от алигатор.

"Айда" остави без ток над 1 милион домакинства в Луизиана. До снощи електрозахранването не беше възстановено за по-голямата част от тях.

Снимка: AP/БТА

В щата Мисисипи, където ураганът донесе порои, пропадането на път взе две жертви, а десет души бяха ранени. Трима от тях са в критично състояние, каза полицията.

Общият брой на жертвите може да нарасне, предупреди вчера зам.-губернаторът на Луизиана Били Нънгесър, особено в крайбрежните зони, ударени директно от стихията.

Снимка: AP/БТА

"Айда", която намаля до тропическа буря, се насочва на североизток, заплашвайки долините на щатите Тенеси и Охайо.