Московският градски съд осъди вече излежаващия присъда руски опозиционен политик Алексей Навални на 19 години в затвор със специален режим по делото за "екстремизъм", съобщиха руските медии. Навални ще излежава присъдата си в колония със "специален режим".

Заедно с Навални подсъдим бе и Даниел Холодни, бивш сътрудник на неговия щаб. Изданието "Медиазона" пише, че той е осъден на лишаване от свобода в колония с общ режим - но за колко точно време, не е ясно. Прокуратурата е поискала Холодни да бъде осъден на 10 години.

19 години е общата присъда, която Навални ще трябва да излежи в колонията съгласно вече произнесените присъди. По-рано той беше осъден на 9 години затвор по обвинения в измама и неуважение към съда.

Заседанието на съда се проведе в наказателна колония № 6 във Владимирска област, където Навални излежава деветгодишна присъда.

В последното си изявление Навални заяви, че "всеки в Русия знае, че човек, който търси справедливост в съда, е напълно беззащитен" и че "делото на такъв човек е безнадеждно". Той отбеляза, че Русия "направи няколко големи скока, като избута всички наоколо, но след това се подхлъзна и се срина с грохот, разрушавайки всичко наоколо" и сега "се мята в локва или кал, или кръв, с изпочупени кости". Според него рано или късно Русия "ще се изправи отново" и "от нас зависи на какво ще опира в бъдеще...

За да се появи нов човек на бял свят, двама души трябва предварително да се споразумеят, че ще направят някои жертви. Новият човек ще трябва да се роди в мъки, а след това да прекарат безсънни нощи с него, а след това да има куче с него. И след това да разхожда това куче. И по същия начин, за да се роди една нова, свободна, богата държава, тя трябва да има родители. Хора, които я искат. Които я чакат и които са готови да направят някои жертви за нейното раждане. Осъзнавайки, че си заслужава. Не е нужно всички да отиват в затвора. Това е по-скоро лотария и това е билетът, който аз изтеглих. Но някаква жертва, някакво усилие трябва да се направи от всички. Изобщо не е нужно да влизате в затвора. Но всеки трябва да направи някаква жертва", каза Алексей Навални.

Навални е в затвора от началото на 2021 г. През март 2022 г. той бе осъден на девет години затвор за измама и неуважение към съда.