Австрийският президент Александър ван дер Белен печели над 50 процента от гласовете на днешните президентски избори. Това показват екзитполове на австрийската обществена телевизия ОРФ. Според тях Ван дер Белен ще бъде избран за втори шестгодишен мандат на поста още на първи тур и няма да има балотаж.

Според прогнозните резултати Ван дер Белен получава 55,4 процента. Това е малко повече от 53,8 на сто, с които той спечели вота през 2016 г., съобщава АПА.

Валтер Розенкранц от дясната националистическа Австрийска партия на свободата остава втори с 18,4 процента. Останалите петима кандидати получиха едноцифрени резултати.

Ван дер Белен беше фаворит още преди гласуването, тъй като много от неговите съперници, които включват блогър, производител на обувки, лекар, колумнист и представител на партия, която е против ваксинацията, бяха смятани от самото начало за политически аутсайдери, отбеляза ДПА.

Докато подаваше своя глас днес, 78-годишният политик каза: "Разбира се, надявам се да приключи добре и да имаме яснота още днес". В същото време Ван дер Белен каза, че балотаж би означавало само да се чака още 4 седмици за желания от него резултат.

Ван дер Белен, бивш лидер на "Зелените", е подкрепен от всички партии, освен от Австрийската партия на свободата. Миналия месец проучване показа, че Ван дер Белен има подкрепа от почти две трети от електората. Около 6,4 милиона души имат право на глас.

На изборите тази година кандидатите бяха седем. Безспорният фаворит между тях бе федералният президент Александър ван дер Белен, който се бори за втори мандат. Негов главен опонент е Валтер Розенкранц, издигнат от Австрийската партия на свободата. Нито една от основните центристки партии не представи кандидат, вместо това те подкрепиха Ван дер Белен.

Федералният президент се избира за срок от шест години, а право на глас имат навършилите 16-годишна възраст. 

Според закона изборните бюра, които в страната са общо 10 090, отварят в 6 ч. сутринта и затварят най-късно в 17 ч. В селата и малките градове бюрата са отворени до обяд.

За федерален президент може да се кандидатира всеки гражданин, навършил 35 години, който събере 6000 подписа на поддръжници. За да бъде избран на поста, кандидатът трябва да получи половината от всички действителни гласове. Ако това не се случи, се насрочва втори тур четири седмици по-късно. На балотажа се явяват първите двама от първия тур.

Като цяло, президентът на Австрия има до голяма степен церемониална роля, но и широкообхватни правомощия в периоди на преход и криза.Така например той може да отстрани канцлера и правителството и да разпусне парламента.