Президентът на Австрия Александър ван дер Белен и кметът на София Йорданка Фандъкова разгледаха работата на Пламен Деянофф по издигане на инсталацията Бронзовата къща, която се намира на площад "Александър I" в столицата.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Република Австрия.

"Бронзовата къща" се осъществява по инициатива на посолството на Австрия и във връзка с Председателството на ЕС от България и предстоящото председателство на Австрия. Творбата е вдъхновена от българската традиционна архитектура.

Бронзовата къща символизира добрите културни връзки между Австрия и България, каза кметът Йорданка Фандъкова и допълни, че тази временна инсталация е направена от български творец, който живее във Виена. Радвам се, че след толкова много музеи, в които е излагал части от своята творба, сега я надгражда и тук ще се види крайният резултат, каза Фандъкова. Според нея на това открито пространство в София може да бъде показано съвременно изкуство. Тя посочи, че до две - три седмици къщата ще бъде монтирана. Инсталацията ще бъде изложена на площада до края на австрийското председателство на Съвета на ЕС, което приключва в края на 2018 г.

Пламен Деянофф посочи, че инсталацията ще е висока 11 метра. Той допълни, че е имало различни проекти, но се е спрял на 11-метрова височина заради пропорциите. По думите му идеята за скулптурата е възникнала, след като видял рисунки на френски архитект, правени във Велико Търново и Арбанаси. Творецът обясни, че от тях е взаимствал много елементи. Заимствал е и от вътрешната архитектура на късносредновековни къщи, които се срещат предимно в Арбанаси и Мелник, а за окончателния проект е "цитирал" и Хрельовата кула от Рилския манастир. Очаквам това място да се превърне в център за изкуство още повече, че наблизо са Националната галерия и Софийската градска художествена галерия, каза той. Според него къщата може да се използва за съвременно изкуство. Тя няма да бъде затворена за публиката дори и късно вечер. Ще ме радва ако в нея стават по-свободни изяви, концерти, пърформанси, театрални представления, представяния на книги, каза още Деянофф.