Президентът на Кипър Никос Анастасиадис, който е и ръководител на правителството, заедно с още четирима настоящи и бивши министри, ще бъде проучван за евентуално участие в скандала, който се разрази преди две години за предполагаема корупция при даването на кипърско гражданство на чужденци срещу инвестиции, съобщава в електронното си издание в. "Филелефтерос".

Според вестника имената им се съдържат в писмо, изпратено от кипърската сметна палата на независимата служба за борба с корупцията, която беше създадена през тази година именно заради разкритията около аферата. Твърди се, че в писмото, освен Анастасиадис, се споменават бившият министър на правосъдието Емили Йолити, зам.-главният прокурор Савас Ангелидис, бившият министър на транспорта Мариос Димитриадис и настоящият министър на труда Кириакос Кушос.

Службата трябва да провери дали те са били в конфликт на интереси при предоставянето на кипърско гражданство и дали има данни за корупция. Причина за проверката е, че петимата, освен че са участвали в одобряването на кандидатурите за кипърски паспорти, са били свързани с дружества, които са предоставяли услуги на кандидати за кипърско гражданство.

Основаната от президента Анастасиадис юридическа фирма "Никос Хр. Анастасиадис и С-ие" е подала 61 искания за предоставяне на кипърско гражданство до април 2021 г. След избора си за президент Анастасиадис е прехвърлил дяловете си в кантората на дъщерите си.

Най-много подобни искания е подала правната кантора на бащата на бившия транспортен министър Димитриадис - общо 303.

Останалите трима от списъка също в миналото са имали участие в правни фирми, които са предоставяли услуги на кандидати за гражданство, като официално са се оттеглили от тях при влизането си в правителството.

Програмата за предоставяне на кипърско гражданство срещу инвестиции официално беше прекратена на 31 октомври 2020 г. след разкритията, но молби се обработваха до юли 2021 г.

Скандалът избухна през 2020 г., когато телевизия Ал Джазира излъчи видеозапис на председателя на кипърския парламент Димитрис Силурис, в който изглежда, че той обсъжда да помогне на китаец, заплашен от затвор заради пране на пари, да получи кипърско гражданство. След разпространяването на записа Силурис беше принуден да подаде оставка. Процесът срещу него трябваше да започне днес, но беше отложен за 30 ноември.

През лятото прокуратурата повдигна обвинения срещу Силурис, бившия депутат от опозиционната партия АКЕЛ Христакис Джованис, известен адвокат и директор на водеща компания за недвижими имоти за корупция при предоставянето на кипърско гражданство на инвеститори. Срещу четиримата са повдигнати общо пет обвинения, сред които заговор за измама на държавата и злоупотреба с власт.

Оказа се, че съгласно схемата за т.нар. "златни паспорти" между 2007 г. и 2020 г. Република Кипър е предоставила гражданство на 6779 души, по-голямата част от които руснаци. Последвалото разследване установи, че 53% от издадените близо 6800 "златни паспорти" са незаконни.

С решения на правителството от миналия октомври досега започнаха процедури за отнемане на кипърското гражданство на 60 инвеститори и 159 членове на техните семейства, а 6 души вече са лишени от него.