В сряда вечер в Битоля се проведе протест в подкрепа на македонския певец Ламбе Алабаковски, който беше арестуван, след като подпали българския културен клуб в града.

Хората се стекоха в центъра пред сградата на полицията. Те блокираха една от главните улици с искане Алабаковски да бъде освободен веднага, тъй като според тях е невинен. По думите на протестиращите той имал мотив за палежа на Културния център "Иван Михайлов", защото негов дядо бил убит от "български фашисти".

"Битоля е градът на героя Стив Наумов и в този град няма място за Ванчо Михайлов. Искаме оправдателна присъда за Ламбе Алабаковски и искаме информация от Централния регистър дали клубът в Битоля е законно отворен, което в момента е провокация за битолчани", каза пред медиите местният председател на "Левица" Горан Велевски.

Мирният протест е завършил с шествие на участниците по булевард "Първи май", където се намират помещенията на прокуратурата и Генералното консулството на Република България в Битоля.

В момента Ламбе Алабаковски се намира в ареста в град Прилеп, където ще остане осем дни. През това време прокуратурата трябва да събере повече доказателства, за да се реши дали той ще остане за постоянно в ареста. Според протестиращите обвинението срещу него е твърде тежко. Българската общност в Битоля обаче смята, че то трябва да бъде по-тежко.

Малко по-рано и неговият адвокат каза, че дядото на певеца е бил убит от българин и това е една от причините за гнева му.

"Нямаше нужда Ламбе Алабаковски да бъде задържан, след като се призна за виновен, а всичките му житейски планове, като завръщане на музикалната сцена в Македония и социалното му положение, не сочат, че той ще избяга", каза адвокатът му Драган Георгиев пред македонската телевизия "Алфа".

"Той е създал семейство, баща е на две непълнолетни деца, до момента в живота си не е извършил никакво нарушение, а камо ли престъпление, което да показва, че е криминогенно лице. Може би го е извършил в момент на разочарование, лично засегнат от случващото се с Македония като цяло. "Ако искаше да избяга, веднага щеше да избяга и няма да признае вината си", каза още Георгиев.

Адвокатът се съмнява и в политическия момент в задържането на Ламбе, но не заради партийни игри, а поради общата ситуация в страната заради спора с България. "Това, което се случва с България, със сигурност има голям принос", каза Георгиев.

Адвокатът на популярния певец казва, че не оправдава поведението му, но твърди, че трябва да се вземе предвид цялата ситуация в Македония заради преговорите и блокадите от България, както и факта, че член на семейството на Ламбе "е бил убит точно от българите".

"Дядо му е разстрелян от българите, а той се връща в Македония и открива културен клуб на един от най-големите престъпници за македонския народ, който преди смъртта си в Рим не признава македонския народ. Разочарован е, но явно има гръбнак. Не го оправдавам, нито той се оправдава за това, което направи, но това беше неговия бунт", казва Георгиев.

Снимка: Фейсбук страница на Ламбе Алабаковски

Георгиев казва, че за престъплението, в което е обвинен Алабаковски, като се вземат предвид всички обстоятелства, както и че няма големи материални щети и човешки жертви, наказанието може да не е лишаване от свобода, въпреки че Ламбе ще прекара поне осем дни в ареста.