Украйна е готова да си сътрудничи с международните организации, които могат да подкрепят украинската икономика. Това заяви днес украинският премиер Арсений Яценюк, говорейки на първия украинско-американски бизнес форум, предаде БТА.

"Вие можахте да видите не само програмата за сътрудничество с Международния валутен фонд и Световната банка, а също и с всички международни организации, които могат да сътрудничат, които могат да подкрепят украинската икономика и да стабилизират фискалния център", каза Яценюк, обръщайки се към участниците във форума.

Коментирайки взаимоотношенията със САЩ, украинският премиер заяви, че вижда "зоните на бъдещото ни сътрудничество" в икономиката, енергетиката и инфраструктурата.

"Четвърто, ние каним американския бизнес да участва в приватизацията на украински обекти", допълни Яценюк.

Той подчерта, че в Украйна се планира мащабна приватизация. Правителството вече прие редица решения, едно от които е за приватизацията на енергийните компании - Центренерго.

Редица химически предприятия и ВЕЦ-ове ще бъдат раздържавени, допълни украинският премиер.

Яценюк е придружаван от министъра на финансите Наталия Яреско, от министъра на икономическото развитие и търговията Айварас Абромавичус, министъра на аграрната политика и прехраната Олексий Павленко и от министъра на инфраструктурата Андрий Пивоварски.