Описвайки същността на американо-руския конфликт в Сирия, действащият директор на ЦРУ потвърди, че в резултат на въздушен удар през февруари в Сирия са загинали няколкостотин руски наемници. Това съобщи Washington Times.

Помпео определи ударът на коалицията срещу наемниците на ЧВК „Вагнер“ през февруари като „ясен сигнал към Москва“, тъй като те се ползват с подкрепата на Кремъл.

На въпрос от сенатори дали политиката на Белия дом към Русия е достатъчно остра, той каза, че не трябва да се отчитат само наложените санкции, а целия спектър на сблъсъка и напрежението, който в момента съществува в междудържавните отношения.

"Ако моята кандидатура бъде утвърдена, то позволете да ви уверя, че сегашната американска администрация ще продължи, както правеше това през последните 15 месеца, да предприема реални действия, за да дава отпор на Москва, да "презареди" отношенията на възпиране спрямо Русия", подчерта Помпейо.

Той каза, че Китай днес представлява стратегическо предизвикателство за САЩ, но Вашингтон трябва да работи с Пекин в сферите, където е необходимо, и да намери точките за сътрудничество с него, "които имат смисъл за Америка". "А там, където няма, ще можем да им се противопоставяме", добави Помпейо.