Най-малко трима души загинаха, включително извършилият самоубийство водач на автомобила, прегазил хора, седнали на външни маси в заведение в центъра на 300-хилядния град.

По информация на полицията ранените са поне 20, шестима от които в тежко състояние, предаде Франс прес.

Полицията все още няма изявление за какво точно става дума, но изхожда от версията за планиран атентат.

Шофьорът се e самоубил веднага след като е сгазил група седящи хора в заведение отвън, съобщи Ройтерс.

Говорителка на полицията в Мюнстер потвърди, че предполагаемият нападател е сред загиналите. Според очевидци той сам е отнел живота си, каза тя.

Полицията съобщи, че е намерила съмнителен предмет във вана, предаде ДПА. Районът на местопроизшествието е отцепен и се води разследване. Не е ясно какъв е предметът и дали представлява опасност.

Мюнстер е един от най-големите университетски градове в Германия. Там учат над 50 000 студенти. В центъра на града има многобройни барове, ресторанти и културни обекти. Днес времето е пролетно и на площада в центъра е имало стотици хора. Събота е и пазарен ден с открит пазар там.

Няма данни за пострадали българи. В Мюнстер учат много български студенти, но те в момента са във ваканция.

Вижте снимки >>

Даниел Коленберг, живеещ в Мюнстер, заяви за Би Би Си: "Излязох на разходка. Имаше много полицаи. Центърът беше отцепен. Имаше два полицейски хеликоптера. Поне трима човека са загинали, а над 30 са ранени. Полицията го потвърди преди малко. Все още не знаем със сигурност какво се е случило, но смятам, че е терористичен акт, тъй като там, където е станал инцидентът не е разрешено да се движат коли, това е пешеходна зона."


"Нашите мисли са с жертвите и техните семейства", заяви в "Туитър" Улрике Демер, говорителката на германския канцлер Ангела Меркел и нарече станалото днес "ужасни новини". Министърката на правосъдието Катарина Барли благодари на службите за спешна помощ и призова да се направи всичко, за да се разкрие причината за станалото.

Българското външно министерство съобщи, че следи ситуацията около инцидента в Мюнстер, като към момента няма данни за пострадали българи. Сънародниците ни могат да се обърнат към Посолството на страната ни в Берлин на телефон +49302010922 и на Генералното консулство в Мюнхен на телефони: +498917117614 и +498917117615. Дежурният телефон в Мюнхен за почивни и празнични дни е: +491728881056.

В Германия има над 700 потенциалнти терористи, посочи по повод нападението в Мюнстер директорът на Бранденбургския институт за обществото и сигурността Тим Стучи. "Знаем от официални източници от службите, че има около 738 души в Германия, за които полицията смята, че са склонни или потенциално склонни да извършат атака", каза той.

Нападението в Мюнстер съвпада в деня, когато Швеция отбеляза 1 г. от атентата с камион в Стокхолм.