Съд в град Ноймюнстер в германската провинция Шлезвиг-Холщайн трябваше да реши дали Пучдемон да остане в ареста или не, докато трибуналът разглежда искането на Мадрид за неговото екстрадиране към Испания.

Мадрид обвинява Пучдемон в бунт. Съдът реши, че докато се разглежда искането на Испания, бившият каталунски лидер остава в ареста.

Пучдемон се яви в съда днес и изглеждаше спокоен и сдържан, разказа пред репортери прокурорът Георг-Фридрих Гюнтге.

Вчера беглецът от испанското правосъдие беше задържан близо до границата с Дания заради издадена европейска заповед за арест.

Това предизвика хиляди хора със знамена да излязат по улиците на Барселона. По призива на радикалната сепаратистка групировка "Комитети за защита на републиката" протестиращите се стекоха на прочутия площад Лас Рамблас, скандирайки "Свобода за политическите затворници" и "Пучдемон е нашият президент". Те  първо се насочиха към сградата на делегацията на Европейската комисия в каталунската столица, но щом опитаха да се придвижат към представителството на испанското правителство в Каталуния, срещу тях се изправиха тежковъоръжени спецчасти.