Опозиционерът Густаво Петро се класира начело на вчерашния първи тур на президентските избори в Колумбия и има големи шансове да стане първият ляв президент в новата история на страната след историческия разгром на десницата, предаде Франс прес.

На втория тур на изборите на 19 юни той ще се изправи срещу независимия кандидат, милионера Родолфо Ернандес. Консервативният кандидат Фредерико Гутиерес зае трето място - изненадващ резултат и безпрецедентно поражение за традиционната десница.

Фаворит в социологическите проучвания по време на кампанията, сенатор Петро, бивш партизанин, превърнал се в социалдемократ, икономист и бивш кмет на Богота, получи 40,32 процента от гласовете. Това показват официалните резултати, базирани на преброени 99 на сто от подадените бюлетини.

През четирите години управление на отиващия си консервативен президент Иван Дуке, който нямаше право да бъде преизбран, не бяха извършени съществени реформи. Те бяха белязани от пандемията, тежка рецесия, масови антиправителствени протести в градовете и увеличаване на насилието от страна на въоръжени групи в провинцията.

"Има само две алтернативи: да оставим нещата такива, каквито са, (...) което означава повече корупция, повече насилие, повече глад. Или да променим Колумбия и да я поведем към мир, благоденствие и демокрация", заяви Петро, след като гласува вчера в Богота.

Издигането му на най-високия пост би било политическо земетресение в страна, в която консерваторите са монополизирали властта в продължение на десетилетия.

Както сочеха някои социологически проучвания в края на кампанията, 77-годишният милионер Родолфо Ернандес остана втори с 28,20 процента от гласовете.

Ернандес, бивш кмет на северния град Букараманга и бизнесмен с често скандални и ексцентрични изказвания, е наричан от местната преса "колумбийския Тръмп". Той изпреварва с почти четири пункта консервативния кандидат Федерико Гутиерес (23,87 процента).