От 21 септември, когато започна мобилизацията в Русия, страната са напуснали около 600 000-700 000 души, съобщава сп. Forbes, позовавайки се на събеседник в руската президентска администрация. Друг източник, запознат с оценките на Кремъл, е заявил пред изданието, че близо един милион души са напуснали Русия от началото на мобилизацията.

Източникът на изданието отбелязва, че не е възможно да се изчисли колко от тези, които са напуснали страната, са заминали с туристическа цел.

Според достъпните данни повече от 300 хил. души са напуснали Русия от началото на мобилизацията. От 21 септември до 4 октомври в Казахстан са влезли 200 хил. руснаци.

Близо 69 хил. души са влезли в Грузия от 21 до 29 септември. От 21 септември до 3 октомври във Финландия са влезли почти 66 хил. руснаци. В Монголия от 22 до 28 септември са пристигнали 6268 руснаци. От 21 до 28 септември в Киргизстан са се регистрирали 3526 руснаци, но няма данни за влизането на руснаци не са известни.

Освен това след началото на мобилизацията някои руски граждани са отишли в Армения, Узбекистан, Таджикистан, Азербайджан, Турция, Египет и ОАЕ, но няма открити данни за влизането на руснаци в тези страни.

В началото на септември, още преди обявяването на мобилизацията, Росстат съобщи, че от началото на 2022 г. Русия са напуснали 419 000 души, което е два пъти повече от същия период на 2021 г. Миграционният поток е почти 97 хил. души в сравнение с увеличението от 114 хил. души година по-рано.

Повече от 200 000 души вече са призовани в армията в рамките на мобилизацията, съобщи междувременно руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

По думите на Шойгу мобилизираните мъже "се обучават на 80 полигона и в шест тренировъчни центъра". Според него те ще отидат в зоната на бойните действия "след обучение и достигане на бойна готовност".

Не е ясно колко точно души ще бъдат мобилизирани в Русия, независимо. По-рано властите обявиха, че се планира в рамките на мобилизацията да бъдат призовани общо 300 000 души. Според някои съобщения обаче броят им може да достигне 1,2 млн. души.

Днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че руският президент Владимир Путин може още днес да подпише законите за приемане на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република и Херсонска и Запорожка област в състава на Русия. "Има такава възможност, те всеки момент ще бъдат внесени, най-вероятно днес ще бъдат подписани", отбеляза той. По-рано горната камара на руския парламент единодушно одобри законите за анексирането на четирите украински области.

Единственият указ на руския президент до този час е указът, според който руснаците, включително наборните войници, ще могат да служат в органите на Федералната служба за сигурност (ФСБ) по договор.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски подписа указ "За недействителността на актове, нарушаващи суверенитета и териториалната цялост на Украйна", включително указите на руския президент Владимир Путин. Документът е публикуван на сайта на украинския президент.

В указа се отбелязва също, че територията на Украйна е неделима и неприкосновена в рамките на международно признатата ѝ държавна граница, а суверенитетът на страната се отнася за цялата ѝ територия.