Земетресение с магнитуд 6 беше регистрирано край Мелбърн в Австралия, съобщи австралийският Геофизичен институт, цитиран от Ройтерс.

Над 100 искания за помощ са били отправени до властите на щата Виктория след силното земетресение, регистрирано по-рано днес там, пише австралийско издание "Сидни Морнинг хералд". 55 от сигналите за помощ са в района на главния град на щата Мелбърн. Те касая рухнали комини, частични разрушения по стени и фасади на сгради.

Епицентърът е бил близо до градчето Мансфилд на около 200 км североизточно от Мелбърн, на дълбочина от 10 км. Имаше и вторичен трус с магнитуд 4.

Снимка: AP/БТА

Снимки и видеокадри в социалните мрежи показаха отломки, блокиращи една от главите улици в Мелбърн, а хора от северните части на града съобщиха в социалните мрежи, че са останали без електричество, докато други споделиха, че са били евакуирани от сгради.

Трусът е усетен чак в Аделаида, която се намира на 800 км на запад в щата Южна Австралия, както и на 900 км на север в Сидни в щата Нов Южен Уелс, но няма данни за щети извън Мелбърн. Никъде не се съобщава за пострадали.

Няма издадено и предупреждение за цунами, съобщи австралийската Метеорологична служба.

Над половината от 25-милионното население на Австралия живее в югоизточната част на страната, в район, простиращ се от Аделаида до Мелбърн и Сидни.

"Нямаме данни за сериозно пострадали или за нещо по-лошо, а това са много добри новини. Надяваме се добрите новини да продължат", каза пред репортери във Вашингтон премиерът Скот Морисън. "Земетресения от подобен род могат да създадат голяма тревога. В Австралия те се случват изключително рядко и съм сигурен, че поради това хората доста са се стресирали и обезпокоили."

В населената източна част на Австралия земетресенията са сравнително рядко явление заради това, че е разположена по средата на Индо-австралийската тектонска плоча, според австралийския Геофизичен институт. Днешното земетресение беше по-силно от най-смъртоносния трус в историята на страната, земетресение с магнитуд 5,6 в Нюкасъл през 1989 г., взело 13 жертви.