Точно 58 години след убийството на американския защитник на човешките права Малкълм Екс, който бе застрелян в Манхатън, неговото семейство обяви планове да заведе дело срещу нюйоркската полиция, обвинявайки служителите на реда и различни държавни служби в съзнателно укриване на доказателства за разстрела на активиста, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Заобиколен от две от дъщерите на Малкълм Екс адвокатът по граждански права Бенджамин Крамп заяви, че семейството възнамерява да заведе дело за 100 милиона долара срещу дълъг списък от служби, сред които градските власти на Ню Йорк, властите на щата Ню Йорк, полицията, окръжната прокуратура, ФБР и ЦРУ.

Преди две години щатски съдия оправда двама от тримата признатите за виновни мъже, които излежаваха присъди в затвора за извършеното през 1965 г. убийство.

Миналата година Ню Йорк изплати на Мохамед Азис и на семейството на Халил Ислам обезщетения в размер на 26 милиона долара, а щатът - още 10 милиона долара.

"Следва реторичният въпрос: ако правителството изплати компенсации в размер на десетки милиони долари на двамата господа, несправедливо осъдени за убийството на Малкълм Екс, тогава какво ще бъде обезщетението за дъщерите му, които са пострадали най-много?", каза Крамп.

"Възнамеряваме да водим активен съдебен спор по този въпрос, да стигнем до разкрития, да можем да вземем показания от лица, които 58 години по-късно все още са живи, и да гарантираме, че дъщерите на Малкълм Екс ще могат да получат някаква справедливост. Истината за случилото се и за замесените лица винаги е била от критично значение", допълни адвокатът.

Месеци след като публично се разграничава от организацията "Ислямска нация", Малкълм Екс е застрелян на сцената на балната зала "Одюбон", докато се подготвя да произнесе реч пред поддръжниците на новата си правозащитна група - Организация за афроамериканско единство. Той е убит с 21 куршума пред очите на съпругата и децата му.