След като пандемията от COVID-19 за първи път засегна системата на американското образование, около 50 000 ученици все още не са посещавали нито едно учебно заведение в САЩ, сочи анализ на Асошиейтед прес за записването в държавни и частни училища и домашната форма на обучение, към есента на 2022 г., базиран на данни от преброяването на населението в 22 щата и столицата Вашингтон.

Причините, поради които учениците са напуснали по време на пандемията, са разнообразни и все още не са напълно изяснени. Някои от тях са останали без дом, загубили са интерес или мотивация за обучение или са имали проблеми с психичното си здраве. Някои е трябвало да започнат работа или да поемат отговорности като възрастни. Някои са изостанали с учебния материал при онлайн формата на обучение и не са видели смисъл да се включат отново, пише БТА.

Броят на липсващите ученици е намалял в сравнение с есента на 2021 г., когато над 230 000 ученици все още не бяха отчетени в анализ на АП, "Биг лоукъл мидия" (Big Local Media) и икономиста Томас Дий от Станфордския университет. Постепенно множество ученици се върнаха към някаква форма на обучение или изцяло отпаднаха от образователната системата. Намаляването на броя на липсващите ученици обаче е обнадеждаващ знак, че образователната система върви към възстановяване.

Все пак не всичко се е върнало към "нормалното" отпреди пандемията. Анализът на АП в цялата страна показва трайно отдръпване от държавните училища, тъй като американците се насочват към други форми на обучение. Приблизително две трети от щатите съхраняват достоверни данни за записването на ученици в частни училища или такива, които се обучават в домовете си. Сред тези щати частното обучение е нараснало с близо 8 процента, а домашното обучение - с над 25 процента от есента на 2019 г. до есента на 2022 г. Броят на учениците в държавните училища продължава да претърпява спад, като е намалял с над 1 милион ученици за същия период.